Bifteki z fetą – przepis na greckie kotlety mielone

Bifteki to grecka wersja kotletów mielonych nadzianych plasterkiem sera feta. Do ich zrobienia potrzebujesz mięsa wołowego, jajka, cebuli i ziół. Doskonale sprawdzą się jako danie z grilla.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Bifteki z fetą – przepis na greckie kotlety mielone
fot. Adobe Stock
Greckie mielone kotlety podawane są najczęściej z frytkami. Towarzyszy im zazwyczaj sałatka grecka, a orzeźwiający smak dania dopełnia sos tzatziki.

Ten prosty przepis na bifteki z fetą zrobisz w chwilę. Przygotowuje się je bez dodatku bułki tartej. Kotlety sprawdzą są jako niedzielny obiad, danie z grilla lub jako główny element domowego burgera. Dodatek sera feta i aromatycznych, świeżych ziół z pewnością odmieni klasyczne podejście do, popularnego w naszej kuchni, mielonego.

Jak zrobić bifteki?

W przepisie znajdziesz świeże zioła, które dodają najwięcej aromatu i świeżości biftekom. Jeśli nie masz ich pod ręką, możesz zastąpić je ich suszoną wersją.

Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa wołowego,
  • ½ cebuli,
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ pęczka świeżej mięty,
  • ½ pęczka świeżej natki,
  • ½ plastera sera feta (ok. 75 g).
Wykonanie:
  1. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę, a zioła drobno posiekaj.
  2. Do miski włóż mięso i dodaj wszystkie składniki bez sera feta. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Ser feta odsącz z zalewy i odciśnij jej resztę w ręcznik kuchenny. Pokrój ser na cztery równe paski.
  4. Z mięsa formuj podłużne kotleciki i w środek każdego włóż plaster sera feta. Bifteki powinny mieć owalny i spłaszczony kształt.
  5. Bifetki smaż na patelni grillowej z dodatkiem rozgrzanej oliwy przez ok. 8 minut z każdej strony lub przygotuj na grillu ogrodowym.
Z podanych proporcji powinny wyjść cztery klopsy. Dla przygotowania większej ilości, składniki należy podwoić.

Przygotowując bifteki, do mięsa mielonego można dodać również inne rodzaje ziół, jak oregano czy tymianek. Zamiast sera feta doskonale sprawdzi się ser halloumi.



Bifteki z frytkami i sałatką grecką Bifteki nadziewane serem feta
fot. Adobe Stock