Potrawy podawane podczas uroczystej wieczerzy powinny być piękne, wyjątkowe i niepowtarzalne. Dzięki nim atmosfera jest radosna i pełna wyjątkowości. Serwowana ryba to obowiązkowe postne danie, ma przede wszystkim znaczenie symboliczne - gwarantuje zdrowie, dostatek, obfitość i siłę. Według tradycji, łuska z karpia schowana w portfelu daje szczęście i bogactwo na cały nadchodzący rok.
Karp jest najpopularniejszą polską rybą, żyje w naszych rzekach, jeziorach i stawach. Ryba ta jest bardzo smaczna i zdrowa, zawiera wiele cennych związków korzystnie wpływających na organizm: pełnowartościowe białko, selen, fosfor i witaminę D. Karp jest rybą wszechstronnie wykorzystywaną w kulinariach, zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia.
Można go serwować w towarzystwie warzyw, owoców, a nawet orzechów lub pysznej galarety. Na naszych stołach króluje również pod postacią pięknie zarumienionych dzwonków, a także całkiem nowoczesnych dań, obfitujących w ciekawe dodatki.
Inspirujcie się naszymi przepisami na dania z karpiem w roli głównej. Oto kilka z nich!
KARP DOSKONAŁY
Na początek chcielibyśmy Wam polecić przepis na wspaniałego karpia z orzechową pianką, taka mieszanka smaków wspaniale odmieni uroczyste menu i zaskoczy smakowo wszystkich świętujących domowników.
Karp po meksykańsku to pyszny sposób na nowe doznania smakowe. Nuta meksykańskich smaków doda potrawie egzotyki. Kto powiedział, że corocznie przyrządzany karp musi smakować tak samo?
Kolejną potrawą, która znakomicie urozmaici stół pełen wigilijnych specjałów jest faszerowany karp w herbacianej glazurze. Dzięki zastosowaniu dodatków w postaci rodzynek, brandy i herbaty charakteryzuje się wyjątkowym smakiem. Trzeba spróbować!
Karp z pieczarkami i rodzynkami pysznie smakuje w towarzystwie cytryny i użytego do smażenia ryby masła. Pieczona wersja, która najlepiej smakuje drugiego dnia po przyrządzeniu.
fot. Fotolia
RYBNE SPECJAŁY
Karp przygotowany w sposób mniej tradycyjny to wspaniały sposób na odkrywanie nowych smaków. Dzięki kulinarnemu eksperymentowaniu, potrawy wigilijne będą różnorodne i oryginalne - z pewnością zaskoczą gości!
Wigilijnym smakołykiem będzie karp w "zapasowym" sosie greckim. Dlaczego "zapasowym"? Sprawdźcie, a najlepiej przygotujcie i spróbujcie, jak wyśmienicie smakuje!
Pyszny karp po żydowsku bez ości to propozycja, która zasmakuje również dzieciom - dzięki użyciu sporej ilości cebuli danie charakteryzuje się pięknym zapachem i świetnym smakiem!
Polecamy także przepis na grillowanego karpia z jarmużem. Receptura ta to doskonały przykład na to, że świąteczne smakołyki nie muszą być niezdrowe i tuczące - to pyszny sposób na rybę, który zadowoli również osoby dbające na co dzień o linię.
Który przepis najbardziej przypadł Wam do gustu? A może zmodyfikujecie swoje dobrze znane i sprawdzone przepisy o nowe składniki? Dodawajcie własne propozycje najlepszych receptur. Zapraszamy!
Karp jest najpopularniejszą polską rybą, żyje w naszych rzekach, jeziorach i stawach. Ryba ta jest bardzo smaczna i zdrowa, zawiera wiele cennych związków korzystnie wpływających na organizm: pełnowartościowe białko, selen, fosfor i witaminę D. Karp jest rybą wszechstronnie wykorzystywaną w kulinariach, zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia.
Można go serwować w towarzystwie warzyw, owoców, a nawet orzechów lub pysznej galarety. Na naszych stołach króluje również pod postacią pięknie zarumienionych dzwonków, a także całkiem nowoczesnych dań, obfitujących w ciekawe dodatki.
Inspirujcie się naszymi przepisami na dania z karpiem w roli głównej. Oto kilka z nich!
KARP DOSKONAŁY
Na początek chcielibyśmy Wam polecić przepis na wspaniałego karpia z orzechową pianką, taka mieszanka smaków wspaniale odmieni uroczyste menu i zaskoczy smakowo wszystkich świętujących domowników.
Karp po meksykańsku to pyszny sposób na nowe doznania smakowe. Nuta meksykańskich smaków doda potrawie egzotyki. Kto powiedział, że corocznie przyrządzany karp musi smakować tak samo?
Kolejną potrawą, która znakomicie urozmaici stół pełen wigilijnych specjałów jest faszerowany karp w herbacianej glazurze. Dzięki zastosowaniu dodatków w postaci rodzynek, brandy i herbaty charakteryzuje się wyjątkowym smakiem. Trzeba spróbować!
Karp z pieczarkami i rodzynkami pysznie smakuje w towarzystwie cytryny i użytego do smażenia ryby masła. Pieczona wersja, która najlepiej smakuje drugiego dnia po przyrządzeniu.
fot. Fotolia
RYBNE SPECJAŁY
Karp przygotowany w sposób mniej tradycyjny to wspaniały sposób na odkrywanie nowych smaków. Dzięki kulinarnemu eksperymentowaniu, potrawy wigilijne będą różnorodne i oryginalne - z pewnością zaskoczą gości!
Wigilijnym smakołykiem będzie karp w "zapasowym" sosie greckim. Dlaczego "zapasowym"? Sprawdźcie, a najlepiej przygotujcie i spróbujcie, jak wyśmienicie smakuje!
Pyszny karp po żydowsku bez ości to propozycja, która zasmakuje również dzieciom - dzięki użyciu sporej ilości cebuli danie charakteryzuje się pięknym zapachem i świetnym smakiem!
Polecamy także przepis na grillowanego karpia z jarmużem. Receptura ta to doskonały przykład na to, że świąteczne smakołyki nie muszą być niezdrowe i tuczące - to pyszny sposób na rybę, który zadowoli również osoby dbające na co dzień o linię.
Który przepis najbardziej przypadł Wam do gustu? A może zmodyfikujecie swoje dobrze znane i sprawdzone przepisy o nowe składniki? Dodawajcie własne propozycje najlepszych receptur. Zapraszamy!
weronikaS