Jak zrobić smaczną tartę z malinami?

Tarta z malinami na czekoladowym spodzie to absolutny hit lata! Zobacz, jak zrobić smaczną tartę na ciemnym spodzie: kakao wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia, dodaj jajko, masło i szybko zagnieć. Wypróbuj ten przepis!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić smaczną tartę z malinami?
fot. Adobe

Czekoladowa tarta z malinami - jak zrobić spód?


Spód do ciasta czekoladowego możesz przygotować z pokruszonych ciastek, które skleisz np. masłem lub masą kajmakową. W przypadku tarty spód jest bazą ciasta, dlatego przygotowujemy je poprzez zagniatanie. 

Składniki na spód do tarty czekoladowej:
  • 230 g mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego, 1 jajko,
  • 170 g masła

Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym. Zimne masło zetrzyj na tarce i dodaj do składników sypkich, rozetrzyj lub posiekaj. Następni wbij jajko i krótko zagniataj. Ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki na 15 minut.

Po upływie kwadransa wyjmij ciasto i rozwałkuj na wielkość formy do tarty. Przenieś je do formy i piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 - 25 minut. Po upieczeniu wyjmij i ostudź ciasto.

Tarta z malinami - krem i dodatki


Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu czekoladowego. Przygotuj:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 szklankę śmietany kremówki
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki cukru pudru

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj 1 łyżkę śmietany i kawę, wystudź.
Resztę dobrze schłodzonej śmietany ubij z cukrem aż będzie puszysta. Następnie łyżka po łyżce dodawaj masę czekoladową.

Gotowy krem czekoladowy wyłóż na spód do tarty. Następnie przygotuj ok. 2 szklanek świeżych malin i ułóż na kremie, lekko je dociskając. Przechowuj w lodówce.

Wypróbuj też nasz przepis na tartę z truskawkami.