Czekoladowa tarta z malinami - jak zrobić spód?
Spód do ciasta czekoladowego możesz przygotować z pokruszonych ciastek, które skleisz np. masłem lub masą kajmakową. W przypadku tarty spód jest bazą ciasta, dlatego przygotowujemy je poprzez zagniatanie.
Składniki na spód do tarty czekoladowej:
- 230 g mąki
- 4 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego, 1 jajko,
- 170 g masła
Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym. Zimne masło zetrzyj na tarce i dodaj do składników sypkich, rozetrzyj lub posiekaj. Następni wbij jajko i krótko zagniataj. Ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki na 15 minut.
Po upływie kwadransa wyjmij ciasto i rozwałkuj na wielkość formy do tarty. Przenieś je do formy i piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 - 25 minut. Po upieczeniu wyjmij i ostudź ciasto.
Tarta z malinami - krem i dodatki
Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu czekoladowego. Przygotuj:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 szklankę śmietany kremówki
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki cukru pudru
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj 1 łyżkę śmietany i kawę, wystudź.
Resztę dobrze schłodzonej śmietany ubij z cukrem aż będzie puszysta. Następnie łyżka po łyżce dodawaj masę czekoladową.
Gotowy krem czekoladowy wyłóż na spód do tarty. Następnie przygotuj ok. 2 szklanek świeżych malin i ułóż na kremie, lekko je dociskając. Przechowuj w lodówce.
Wypróbuj też nasz przepis na tartę z truskawkami.