Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3353 przepisów w kategorii Mączne

Klasyczne kopytka

Klasyczne kopytka

Justi2401 Justi2401

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kluski podolskie

Kluski podolskie

Netka Netka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jaglane kopytka

Jaglane kopytka

jaga85 jaga85
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dyniowe gnocchi

Dyniowe gnocchi

kar.mal kar.mal
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kluski z gruszkami

Kluski z gruszkami

iziona iziona
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi ze śliwką

Pierogi ze śliwką

jaga85 jaga85
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Racuchy bananowe

Racuchy bananowe

szynszyla szynszyla

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Racuszki z morelami

Racuszki z morelami

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi z botwinką

Pierogi z botwinką

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: