Boczek
Mięso przed upieczeniem można nadziać suszonymi owocami, np. śliwką, morelami lub żurawiną. Dzięki temu przez mięso przechodzi słodkawy smak, który bardzo dobrze komponuje się z wcześniej marynowanym w słonej marynacie mięsem. Ciekawym rozwiązaniem jest także boczek faszerowany mięsem mielonym – to bardzo pożywne i sycące danie. Trzeba jednak pamiętać o tym, że boczek – nieważne wędzony czy gotowany – jest dość tłusty. Jego częste spożywanie może przyczynić się do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi. Chociaż smażony boczek jest bardzo smaczny, to właśnie jego należy unikać. O wiele lepiej przyrządzić boczek z szynkowaru, czyli urządzenia, w którym mięso dusi się w swoim sosie w niewysokiej temperaturze. Najzdrowszy jest boczek z grilla, ponieważ podczas smażenia w ten sposób mięsa, wytapiający się z niego tłuszcz skapuje do paleniska.