Jajka to podstawowy składnik wielu potraw oraz skarbiec cennych substancji odżywczych: białka, witamin, soli mineralnych, nienasyconych tłuszczów i węglowodanów. Zawiera cholesterol, ale również lecytynę i kwas omega-3, które zapobiegają odkładaniu się w organizmie cholesterolu.  W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze, a także kacze, gęsie i przepiórcze.

Lubimy jeść jajka. Na śniadanie jajecznica lub jajka po benedyktyńsku, w koszulce. W towarzystwie tuńczyka, majonezu, sera żółtego oraz kukurydzy, jajko wspaniale smakuje w paście jajecznej.

Ugotowane jajko na miękko jest lżej strawne niż ugotowane na twardo, ścięte na parze – niż usmażone na tłuszczu. Białko jest łatwiej trawione niż żółtko , więc mogą je jeść osoby na diecie lekkostrawnej.

Na Wielkanoc na świątecznym stole serwujemy jajka z majonezem, jajka faszerowane m.in. pieczarkami, tuńczykiem lub warzywami.  Jajko to jeden z pokarmów, które wkładamy do święconki.  Jest znakiem zwycięstwa nad śmiercią, odradzającego się życia i płodności. Do koszyczka wkłada się ugotowane jajko na twardo i najczęściej pomalowane.

Na obiad do zup takich jak żurek, barszcz biały czy botwinka, jajka pasują idealnie. Jajko to podstawa panierki do kotletów oraz warzywnych zapiekanek m.in. z ziemniakami i brokułami. Omlet to danie z jaj, które sprawdzi się zarówno na śniadanie jak i kolację. W wersji na słodko z dodatkiem ulubionego dżemu lub na słono z warzywami i wędliną.

Jeżeli nie możecie się zdecydować co zaserwować swoim gościom. Sprawdźcie nasze pyszne przepisy na dania z jajkami.

klops z jajkiem

klops z jajkiem

Jajka dodają domowym wypiekom lekkości i pulchności. Sprawiają, że ciasto jest delikatniejsze, a składniki łatwiej łączą się w jednolitą całość. Jaja nie są jednak produktem niezastąpionym, bez którego żadne ciasto się nie obejdzie. Zamiennikami jednego jajka mogą być: 2 łyżki mąki ziemniaczanej, ćwierć szklanki zmiksowanych suszonych śliwek, połowa banana lub łyżka nasion lnu zmieszana z trzema łyżkami wody. Jajko można też zastąpić czubatą łyżką mąki sojowej bądź połową awokado. Najsmaczniejsze propozycje na ciasto bez jajek to murzynek, piernik, tiramisu i ciasto marchewkowe.

Klops z jajkiem

Klops z jajkiem

Klops z jajkiem idealnie nadaje się na smaczny i efektowny obiad. Przygotowuje się go z mięsa mielonego, gotowanych jajek, chili, cebuli, selera, marchewki, bułki tartej, sera, soli i pieprzu. Klops uformowany w roladę zawija się w folię i chłodzi w lodówce przez 2 godziny. Potem należy go piec przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu powinno się go wystudzić. Klops z jajkiem kroi się dopiero po upływie kilku godzin, w przeciwnym wypadku będzie się kruszył.

Jajko na miękko

Jajko na miękko

Jajko na miękko to jedno z ulubionych dań dzieci i dorosłych. Rozpływające się żółtko, w którym możemy zatopić kawałek chrupiącego chleba to nie lada gratka. Idealne jajko na miękko przygotujemy wyjmując je na kilka minut przed gotowaniem. Ciepłe jajko kładziemy na łyżce do garnka i gotujemy w zależności od wielkości od 3 do 5 minut.

Jajka na twardo

Jajka na twardo

Jajka na twardo przygotowujemy na śniadanie lub kolacje. Nadają się także do tworzenia innych potraw. Świetnie sprawdzają się jako baza do ich faszerowania różnymi składnikami na różne okazje. Gotowanie jaj na twardo jest proste, wystarczy zanurzyć je w wodzie i zostawić na gazie na około 8 minut.

Jajecznica

Jajecznica

Jajecznica na mleku jest najbardziej dietetyczną wersją tej sycącej potrawy. Pyszną jajecznicę na boczku lub jajecznicę z kiełbasą przygotowuje się zazwyczaj z cebulką i na maśle. Jajka roztrzepuje się widelcem w miseczce i dopiero wtedy wylewa masę jajeczną na patelnię. Do przyprawienia wystarczy sól i pieprz, bardzo popularna jest także jajecznica ze szczypiorkiem. Można również zrobić jajecznicę z łososiem wędzonym, do której doskonale pasuje świeży koperek.

Pasta jajeczna

Pasta jajeczna

Pasta z ugotowanych i posiekanych jajek to pyszny pomysł na poranne śniadania. Do przygotowania należy też dodać majonez i śmietanę. Całość warto urozmaicić również pietruszką, bazylią lub szczypiorkiem. Przygotowaną potrawę kładzie się na kanapki lub podaje na wielkanocnym stole. Przysmak ten dobrze komponuje się też z rybami, jak łosoś lub tuńczyk. Ze względu na dużą zawartość jajek, pasta jest bogatym źródłem aminokwasów, składników mineralnych i witamin A, E, D i K.

Makaron z jajkiem

Makaron z jajkiem

Makaron zasmażany z jajkiem to doskonały sposób na wykorzystanie makaronu z dnia poprzedniego. Do tego typu dań najlepsze będą makarony typu: fusilli, tagiatelle, orzo, penne i muszelki. Makaron powinien być ugotowany al dente i przed dodaniem jajka podsmażony na odrobinie tłuszczu na patelni. Makaron z jajkiem i boczkiem można podsmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku. Dobrym pomysłem jest oprószenie gotowej potrawy tartym, żółtym serem. Warto też dodać świeży koperek i pieprz.

Sałatka z jajkiem

Sałatka z jajkiem

Sałatka z jajek, pora, szpinaku, kukurydzy, ryżu oraz majonezu to pyszny, wegetariański i sycący pomysł na śniadanie. Jajka ugotowane na twardo do sałatki najlepiej przygotować nieco wcześniej, by dobrze wystygły przed połączeniem ich z pozostałymi składnikami.

Kolacja z jajek

Kolacja z jajek

Pomysłem na zdrową, a jednocześnie szybką kolację są potrawy z jajek. Wśród tradycyjnych można wyróżnić jajko gotowane na miękko lub na twardo czy pastę jajeczną wzbogaconą o szczypiorek lub rzodkiewkę. Sycącym daniem z jajek będzie również jajecznica lub omlet z warzywami.

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane to dobry pomysł na ciekawą przekąskę. Dodatki do nich zależą jedynie od naszej wyobraźni i preferencji smakowych. Jajka nadziewane możemy przygotować z pieczarkami, szpinakiem, suszonymi pomidorami lub na przykład ze szczypiorkiem. Tak przygotowane będą ciekawą dekoracją stołu na wiele okazji, zwłaszcza w Święta Wielkanocne.

Znaleźliśmy 3897 przepisów w kategorii Jajka

Wiosenny omlet

Wiosenny omlet

justyna748 justyna748

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jajecznica w bułce

Jajecznica w bułce

madi356 madi356

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: