Kalafior to warzywo, które ujmuje nie tylko smakiem, lecz także bogactwem witamin, minerałów i innych właściwości korzystnych dla zdrowia. Najsmaczniejszy w miesiącach letnich. Jednolita barwa kwiatostanu oraz dobra kondycja liści to wyznaczniki, decydujące o jego świeżości.
Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie smacznych
dań z kalafiora. Podstawowy, najłatwiejszy – i co bardzo ważne – jeden z najsmaczniejszych to
kalafior smażony w bułce tartej lub w cieście naleśnikowym. Dużym powodzeniem cieszy się także
kalafior gotowany, który śmiało można podawać w towarzystwie pysznych sosów np. czosnkowego, pomidorowego lub majonezowego.
Kalafior to także świetny komponent zapiekanek, bezmięsnych
kotlecików i chrupiących placuszków kalafiorowych. Sprawdza się jako dodatek do różnorodnych sałatek. To z niego powstają też znakomite zupy i kremy.
Zdecydowanie pozwala na uruchomienie kulinarnej kreatywności. Imponująco wygląda
kalafior faszerowany lub kalafior zapiekany. Choć najpopularniejszy z kalafiorów to ten o białej barwie, szczęściarzom udaje się zdobyć kalafiora fioletowego, zielonego lub pomarańczowego. Zachęcamy do wykorzystania przepisów na pyszne dania z kalafiorem w roli głównej!
Zdjęcie: Fotolia