Kuchnię amerykańską spośród innych kuchni świata wyróżnia połączenie stylów kuchni europejskiej, azjatyckiej, afrykańskiej oraz rdzennej, reprezentowanej przez Indian. Niektóre potrawy kojarzące się obecnie z Ameryką Północną mogły wywodzić się z kultur innych narodów, lecz na tyle zostały zmodyfikowane, że jedząc
hot-doga nikt nie pomyśli, że pochodzi on z Niemiec.
Najbardziej znane amerykańskie dania
Kuchnia amerykańska jest obecna w naszej kulturze głównie dzięki
fast foodom. Jednak amerykańska mapa smaków jest o wiele bogatsza. Każdy stan ma swoją potrawę, którą lubi się chwalić. Do najbardziej znanych należą:
kanapka z homarem z Maine, syrop klonowy z Vermont, bourbon z Kentucky,
ostrygi Rocky Mountain z Montany czy Philadelphia Cheesesteak z Pensylwanii.
Dania mięsne
Różnorodność mięs oraz sposób ich przyrządzenia wyróżniają kuchnię amerykańską. Grillowane
steki są serwowane w niemal każdej restauracji oraz barze w Stanach, tak jak mniejsze od befsztyków krążki wołowe, czyli popularne
hamburgery. Smakowite kąski kurczaka znane w Ameryce jako
buffalo, czy
skrzydełka - buffalo wings, spam (konserwy) głównie kojarzone z obrazów Andy’ego Warhola, twinkie -
ciasteczko z bekonem w cieście naleśnikowym - to kolejne dania wyróżniające Stany. Mięsa mają być dobrze przyprawione, a skórka złocista i chrupiąca, tak by „połechtać” kubeczki smakoszy.
Desery
Na mapie amerykańskiej kuchni smakowej znajdują się także słodkie desery. Poza
naleśnikami na pulchnym cieście z syropem klonowym są również znane: naleśniki
pancakes,
brownie - łatwe do upieczenia czekoladowe ciasto, które można podać z nutellą i orzechami; moon pie - ciasteczką z masą oblane czekoladą; apple pie -
szarlotka,
fudge - ciasto krówkowe, znany i lubiany
popcorn czy fluffernutter - kanapka z dżemem i masłem orzechowym.
Zdjęcie: Fotolia