Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3353 przepisów w kategorii Mączne

Naleśniki nescaffe

Naleśniki nescaffe

halina halina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Naleśniki we wzorki

Naleśniki we wzorki

halina halina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pyszne  kopytka

Pyszne kopytka

Karolaa Karolaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Krokiety po rusku

Krokiety po rusku

Konczi Konczi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dyniowe naleśniki

Dyniowe naleśniki

Koper Koper

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Parzonki wg Zub3r'a

Parzonki wg Zub3r'a

zub3r zub3r

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: