Mazurki to jedne z najpopularniejszych ciast na Wielkanoc. Mimo że uważane są za wypieki typowo polskie, ich pochodzenie nie jest do końca znane. Przypuszczalnie „przywędrowały” do nas aż z Turcji. Są bardzo słodkie, pełne bakalii, masy kajmakowej, powideł i czekolady. Bardzo ważnym elementem każdego świątecznego mazurka jest dekoracja. Wierzch kwadratowego, owalnego lub prostokątnego oblanego czekoladową polewą ciasta najczęściej zdobią wiosenne motywy. Do ich tworzenia używa się kolorowych posypek, lukru, suszonych owoców, orzechów, migdałów itp.
Mazurek jest ciastem wyjątkowym, ponieważ nie istnieje jeden określony 
przepis na jego wykonanie - dzięki temu, każdy może przygotować go zgodnie z własnymi upodobaniami.
 
Począwszy od wspomnianych wyżej możliwości co do wyboru ciasta, należy nadać mu 
kształt (kwadratowy, trójkątny, owalny), czym go 
przełożyć (masą, marmoladą, konfiturą) a także jakimi 
dodatkami go przyozdobić (lukrem, bakaliami, orzechami).
Odmian mazurków i przepisów na nie jest naprawdę wiele. Jednym z najpopularniejszych jest składający się z kruchego ciasta 
mazurek królewski, prostokątny placek z gęstym orzechowym kremem, czyli 
mazurek orzechowy lub 
mazurek kajmakowy. Powstają również nowoczesne mazurkowe warianty, takie jak: mazurki razowe, bezglutenowe, orkiszowe oraz łaciate.
Warto pamiętać o 
symbolice tego ciasta - wypiekanie dekoracyjnego mazurka ściśle wiąże się z zakończeniem Wielkiego Postu. Ciasto to miało stanowić pewnego rodzaju 
nagrodę dla chrześcijan, którym udało się wytrwać w postanowieniu i przez czterdzieści dni nie spożywali potraw mięsnych ani żadnych słodkich wypieków.
Przygotowanie tego 
ciasta stwarza okazję do wykazania się 
kreatywnością, jednak jeśli nie macie pomysłu na stworzenie swojego 
mazurka, zainspirujcie się - wśród naszych propozycji z pewnością znajdziecie przepis, który Wam się spodoba!