Mięso to dla wielu nieodłączny składnik diety, uwzględniany w codziennym jadłospisie. Dania mięsne są doskonałym źródłem białka, witaminy B12 oraz innych związków odżywczych. Oczywiście ilość składników odżywczych zależy od rodzaju mięsa i od sposobu jego przygotowania. Większość z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej kuchni polskiej bez dań mięsnych.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że mięsa chude, takie jak kurczak, indyk, królik czy cielęcina są o wiele zdrowsze niż bogata w tłuszcze golonka wieprzowa, kaczka lub gęś. Zdecydowanie lepiej też wybierać mięso gotowane niż smażone. Jednak trudno się oprzeć soczystej karkówce czy pieczonej kaczce nadziewanej jabłkami.

Warto wiedzieć, że duże ilości pełnowartościowego białka, które dodatkowo jest łatwo przyswajalne znajdziemy w dziczyźnie.

Tutaj znajdziecie znakomite przepisy na potrawy mięsne. Zobaczcie pomysły m.in. na faszerowane roladki, znakomite polędwiczki i pulpety w różnorodnych sosach. Zainspirujcie się przepisami na mięsa grillowane, smażone, pieczone, duszone i inne. Całe bogactwo potraw mięsnych czeka na odkrycie!

Zdjęcie: Fotolia

Mięso Kategorie

Znaleźliśmy 18885 przepisów w kategorii Mięso

Sznycle z pasztetem

Sznycle z pasztetem

rfima rfima

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Schab z szałwią

Schab z szałwią

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Przepiórka z rożna

Przepiórka z rożna

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szynka pieczona

Szynka pieczona

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Odpadkowe mięsko

Odpadkowe mięsko

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kotlety z baraniny

Kotlety z baraniny

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Udka z prodiża

Udka z prodiża

mamqa mamqa
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi z Pasztetem

Pierogi z Pasztetem

maxiuq maxiuq

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

De volaille

De volaille

misia13 misia13
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: