Muffinki z owocami stanowią lekką i pożywną przekąskę. Wypiek można podać podczas rodzinnych przyjęć, a także do poobiedniej kawy lub herbaty. Do surowego ciasta na muffinki najlepiej jest dodać świeże owoce, choć sprawdzą się również te z puszki, pieczone i mrożone. Ciastka można przygotować, między innymi, z truskawek, jagód, malin, borówek, brzoskwiń, bananów, jabłek, kiwi, gruszek i śliwek. Muffinki z owocami warto udekorować bitą śmietaną.
Muffinki dyniowe

Muffinki dyniowe

Muffiny z dynią można przygotować w wersji wytrawnej, z cebulą, lub słodkiej, z dodatkiem czekolady. Oba warianty smakują znakomicie. Tego typu ciastka robi się na bazie puree z dyni. Gatunek jest obojętny. Gotową pulpę umieszcza się razem z mąką, jajkami i dodatkami w misce i miesza. Masę przekłada się do papilotek i zapieka. Całość trwa nie więcej niż 30 minut. Słodkie muffiny dyniowe można ozdobić lukrem lub polewą czekoladową a wytrawne – ketchupem lub świeżą pietruszką.

Muffinki ze szpinakiem

Muffinki ze szpinakiem

Babeczki i muffiny ze szpinakiem to doskonały pomysł na drugie śniadanie lub imprezową przekąskę. Można je zrobić błyskawicznie a po upieczeniu mają piękny, zielonkawy kolor. Ciastka można zrobić w wersji słodkiej lub wytrawnej. W przypadku słonych muffinek, dobrze jest wykorzystać fetę lub twardy ser pleśniowy, aby babeczki nie wyszły zbyt mdłe. Do słodkich wersji dobrze dodać krem, np. na bazie mascarpone.

Muffinki z bananami

Muffinki z bananami

Muffinki z bananami są niezwykle pyszne i proste w przygotowaniu. Do ich zrobienia potrzeba odrobiny mąki, proszku do pieczenia, jajka, mleka, cukru, oleju, cukru waniliowego i kilku bananów. Mąkę przesiewa się z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaje się pozostałe składniki i wyrabia na jednolitą masę. Do gotowego ciasta należy wrzucić kilka kawałków bananów drobno pokrojonych w kostkę. Muffiny piecze się przez pół godziny w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Muffinki z malinami

Muffinki z malinami

Muffinki z malinami są słodkie, orzeźwiające i delikatne w smaku. Można przygotować je w kilkadziesiąt minut. Ciastka szczególnie dobrze smakują się latem, gdy owoce są świeże. Mąkę należy wymieszać z mlekiem lub jogurtem naturalnym, a także cukrem, jajkami, kakao i masłem. Do surowej masy dodaje się również maliny. Ciasto przelewa się do silikonowych albo aluminiowych foremek. Muffinki z malinami piecze się przez około 15 minut.

Muffinki z borówkami

Muffinki z borówkami

Muffinki z borówkami można przygotować w zaledwie pół godziny. Ciastka są miękkie, soczyste i pożywne. Na początku należy przygotować ciasto. Do miski wsypuje się mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, a także wlewa jogurt naturalny, jajka i roztopione masło. Całość należy wymieszać lub zblendować, a następnie przełożyć do foremek i upiec. Gotowe muffinki z borówkami polewa się czekoladą, karmelem bądź lukrem. Można je również udekorować cukrem pudrem.

Muffinki z jagodami

Muffinki z jagodami

Muffinki z jagodami sprawdzą się jako poobiedni deser albo lekka przekąska do szkoły lub pracy. Ciastka świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wypieki można przyrządzić ze świeżych i mrożonych owoców. Jagody wystarczy wymieszać z mąką, cukrem, oliwą, mlekiem i jajkami. Następnie całość przekłada się do foremek i piecze w piekarniku. Muffinki z jagodami dobrze jest udekorować bitą śmietaną oraz wiórkami czekoladowymi.

Znaleźliśmy 564 przepisów w kategorii Muffinki z owocami

Muffinki z malinami

Muffinki z malinami

cherry cherry
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: