Jak przygotować przyjęcie na szczególne okazje?

Okazje są idealne, by zorganizować przyjęcie. Można, na przykład, przygotować uroczysty obiad, kolację, domówkę bądź wielogodzinną biesiadę. Na stole nie powinno zabraknąć zimnych posiłków, dania głównego, deserów oraz napoi, w tym alkoholu. Przyjęcie na uroczyste okazje zazwyczaj przygotowuje się w domu, ogrodzie (na powietrzu, w altanie, w namiocie), wynajętej sali bankietowej albo w restauracji.

Najlepsze dania na wyjątkowe okazje

Na uroczystym przyjęciu należy podać przekąski i przystawki. Świetnie sprawdzą się wędliny, sery, sałatki, galarety, jaja faszerowane, ryby, kąski kurczaka usmażone w panierce, sosy, świeże warzywa, produkty marynowane lub pikle. Jako ciepłe danie główne warto zaserwować zupę, na przykład krem, żurek czy barszcz oraz pieczone mięso, rybę, tartę, kluski, bigos, zapiekankę albo makaron. Soki owocowe, woda, lemoniada i wino doskonale komponują się z posiłkiem. Po daniu głównym jest czas na podanie kawy, herbaty oraz deseru. Można przygotować elegancki tort, ciasto, ciastka, mus czekoladowy, owoce z bitą śmietaną i bakaliami, lody z polewą lub praliny.
Okoliczności

Okoliczności

Ślub, narodziny dziecka, chrzest, komunia, urodziny, imieniny, rocznica lub sukces bliskiej osoby zaliczają się do wyjątkowych okoliczności. Jeżeli świętowanie odbywa się przy stole, w gronie rodziny i przyjaciół, należy zadbać o smaczne potrawy. Na przyjęcie warto przygotować zimne przystawki, na przykład wędliny, sery, ryby i mięsa w galarecie, pieczenie, pasztety, jaja faszerowane, pikle, warzywa oraz pieczywo. Nie może również zabraknąć ciepłego dania. Dobrze sprawdzi się zupa (rosół, barszcz, krem) oraz posiłek główny (mięso albo ryba z dodatkami). Na stole warto również umieścić słodkie przekąski, na przykład ciasta, ciasteczka i cukierki. Opcjonalnie można podać alkohol.

Święta

Święta

Doskonałą przystawką na święta są gotowane jajka faszerowane oraz w szynce lub boczku, a także paszteciki, ruloniki z łososia i pikle. Na Boże Narodzenie i Wielkanoc warto przygotować sałatki na święta: tradycyjną jarzynową, z kurczakiem oraz z tuńczyka. Popularne potrawy świąteczne to śledzie i ryby w galarecie z octem. Wśród mięs na święta najczęściej spotykane są deski wędlin i mięsne rolady. Na obiad podaje się schabowe lub pierś z kurczaka z ziemniakami i surówką.

Polecane przepisy do kategorii Okazje

Znaleźliśmy 3223 przepisów w kategorii Okazje

Królewiec

Królewiec

mycha mycha
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Miodownik

Miodownik

mycha mycha
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

 Sero-makowiec

Sero-makowiec

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka piaskowa

Babka piaskowa

vi vi
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

makowiec

makowiec

Mysiunia Mysiunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

mazurek piaskowy

mazurek piaskowy

agata1722 agata1722

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Brownie

Brownie

bee bee

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Makowiec

Makowiec

agula30 agula30

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

babka piaskowa

babka piaskowa

bogda46 bogda46
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka olejna

Babka olejna

Henia Henia
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szybki makowiec

Szybki makowiec

Henia Henia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

ewelinuśka ewelinuśka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

makowiec

makowiec

jowitka jowitka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Makowiec

Makowiec

luna luna
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Panga zapiekana

Panga zapiekana

Natala1210 Natala1210
8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto Mocca

Ciasto Mocca

msewka msewka
19

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Seromakowiec

Seromakowiec

Termar Termar
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: