Omlet to idealny pomysł na danie na śniadanie, obiad lub kolację. Puszysty klasyczny omlet robi się z jajek i mleka, doprawionych odrobiną soli i pieprzu. Do francuskiego dodaje się odrobinę masła, do hiszpańskiego ziemniaki i cebulę. Omlet lubi każdy dodatek. Można pokusić się o odrobinę chilli, garstkę pietruszki lub podsmażone grzyby. Kawałek kiełbasy, cebulka, szpinak, parmezan. Wszystko, co przyjdzie Wam do głowy, może się znaleźć w omlecie.

Pierwszy zapis na temat dania stworzonego z jajek i mleka pojawił się już w starożytnym Rzymie. Niejedna książka do gotowania podaje swój własny przepis na idealny puszysty omlet. Dzięki zawartości jajek i mleka, omlet jest świetną bombą energetyczną na początek dnia. Duża ilość białka obecna w tym daniu stwarza z niego idealne śniadanie dla sportowców. 

Od tego jak bardzo wartościowy lub kaloryczny będzie nasz omlet, zależą dodane przez nas dodatki. W słodkiej wersji nie może zabraknąć czekoladowych wiórków, owoców i syropu klonowego. Omlet wytrawny często współwystępują z warzywami, mięsem, serem i wyraźnymi przyprawami.

Przejrzyjcie przepisy i wypróbujcie kilka. Na jednym nie da się poprzestać! Przekonacie się, że omlet może się okazać waszym najlepszym, śniadaniowym przyjacielem.    
Omlet owsiany

Omlet owsiany

Omlet owsiany jest sycący i niskokaloryczny. Doskonale komponuje się ze słodkimi dodatkami, na przykład owocami, miodem, dżemem, czekoladą, bakaliami, musami i sosami. Jajka należy połączyć z namoczonymi płatkami owsianymi, cukrem, szczyptą soli, cynamonem oraz odrobiną oliwy. Całość miksuje się na gładką masę, a następnie smaży na patelni, aż ciasto będzie rumiane. Omlet owsiany na słodko warto udekorować cukrem pudrem, kakao, lukrem, bitą śmietaną, jogurtem albo polewą czekoladową. Danie najlepiej jest podawać ze świeżymi owocami. Omlet owsiany z bananem ma zwartą konsystencję, natomiast ten z truskawkami doskonale orzeźwia.

Omlet z szynką

Omlet z szynką

Omlet z szynką to jeden z najczęściej serwowanych omletów na śniadanie. Smaczny, pożywny i szybki do przygotowania omlet doda nam energii na cały dzień. Tradycyjny omlet z szynką warto urozmaicić wytrawnymi dodatkami – serem, pomidorami, pieczarkami, szpinakiem. W każdej wersji wytrawnej omlet smakuje znakomicie, a co najważniejsze potrzebujemy tylko paru składników do jego przygotowania.

Omlet dietetyczny

Omlet dietetyczny

Omlet dietetyczny to doskonały pomysł na lekkie i smaczne śniadanie lub kolację. W każdej wersji – na słodko lub wytrawnie, z warzywami, wędliną omlet smakuje znakomicie. Dietetyczny omlet przygotujemy szybko i prosto, sięgając po zdrowe składniki – otręby oraz zbożowe płatki, które z powodzeniem zastępują mąkę. To przekąska szczególnie uwielbiana przez osoby na diecie i sportowców, jest smaczna i zdrowa.

Omlet bez mąki

Omlet bez mąki

Omlet bez mąki to świetna propozycja na lekkie śniadanie, obiad, kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Potrawa doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Omlet przygotowuje się z roztrzepanych jaj (można użyć samych białek), ziół, przypraw, warzyw, owoców, mięsa, wędliny oraz serów. Wszystkie składniki należy wymieszać i umieścić na rozgrzanej patelni. Omlet smaży się do momentu, aż jajka się zetną. Danie warto podawać z pieczywem, świeżymi warzywami lub sosami. Omlet bez mąki wyjątkowo dobrze komponuje się z pieczarkami, serem żółtym, kiełbasą albo szynką, pieprzem, solą, bazylią i posiekanym szczypiorkiem.

Omlet na słodko

Omlet na słodko

Omlet na słodko to przekąska, która lubią dzieci i dorośli. Słodki omlet najlepiej smakuje podany z owocami – bananami, jabłkami lub posmarowany dżemem owocowym. W wersji z kakao omlet pachnie czekoladowo, w wersji dietetycznej bez dodatku cukru będzie zdrowy i smaczny. Puszysty omlet na słodko jest idealny na każdy posiłek – śniadanie, obiad lub podwieczorek i kolację. Przygotujesz go szybko i prosto.

Omlet bezglutenowy

Omlet bezglutenowy

Omlet bezglutenowy to świetna propozycja dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać, cierpią na celiakię (nietolerancję glutenu) lub nie jedzą pszenicy, żyta i jęczmienia. Danie przygotowuje się z jajek, przypraw, ziół i dowolnych dodatków, na przykład mięsa, warzyw bądź owoców. Opcjonalnie można dodać również mąkę ryżową, kukurydzianą, kokosową lub inną bezglutenową. Jajka należy wbić do miseczki, wymieszać, doprawić i dodać ulubione składniki. Następnie całość smaży się na patelni. Omlet bezglutenowy warto przyrządzić na słodko, na przykład z miodem, czekoladą, bakaliami, truskawkami, jagodami, bananami, malinami albo borówkami.

Omlet z pomidorami

Omlet z pomidorami

Omlet z pomidorami najlepiej smakuje latem w połączeniu ze świeżymi soczystymi sezonowymi pomidorami, które możemy kupić w sklepie i na bazarku. Poza sezonem wybierzmy pomidory z puszki lub passatę. Alternatywą dla osób, które nie lubią świeżych pomidorów będzie omlet z suszonymi pomidorami. Sera, szynka, cebula lub szpinak to wytrawne dodatki, które pasują idealnie do omletu z dodatkiem pomidorów.

Omlet ze szpinakiem

Omlet ze szpinakiem

Omlet ze szpinakiem to puszysty i smaczny omlet na słono, który smakuje najlepiej przygotowany ze świeżego szpinaku w sezonie. Poza sezonem przygotujemy go z pomocą szpinaku mrożonego. Omlet jest prosty i szybki do zrobienia, idealny na śniadanie lub kolację. Z aromatycznymi dodatkami – ziołami, suszonymi pomidorami, mozzarellą smakuje znakomicie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Omlet z warzywami

Omlet z warzywami

Omlet z warzywami to smaczna przekąska, którą przygotujemy w parę chwil. Potrzebujemy tylko paru składników, z których najważniejsze to jajka oraz warzywa. Omlet smakuje wspaniale z dodatkiem papryki, rukoli, groszku oraz wytrawnych dodatków – sera i szynki, które urozmaicą nasze danie. Kolorowy omlet z jajek i warzyw to zawsze sprawdzony pomysł na śniadanie lub kolację.

Omlet z pieczarkami

Omlet z pieczarkami

Omlet z pieczarkami to danie odpowiednie na szybki obiad, a także lekką kolację. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Będzie dobrym pomysłem dla osób pozostających na diecie wegetariańskiej. Oczywiście możemy też dodać do niego innych składników także mięsnych. Świetnie smakuje omlet z pieczarkami i serem, szynką, pomidorami, papryką, czy kurczakiem.

Omlet z warzywami

Omlet z warzywami

Jajka, odrobina mąki przyprawy i ulubione dodatki-tyle trzeba do przygotowania omletu z warzywami. Smażymy go na patelni o nieprzywieralnej powłoce i podajemy od razu na śniadanie, obiad, czy jako przekąskę. Omlet warzywny możemy przyrządzić z papryką, groszkiem, czasem z dodatkiem sera, wtedy będzie on mniej dietetyczny. Smakuje on wybornie z dodatkiem świeżej sałaty.

Omlet z owocami

Omlet z owocami

Omlet z owocami jest słodki, sycący i delikatny w smaku. Można przygotować go na śniadanie, kolację, deser bądź przekąskę do szkoły czy pracy. Jajka należy rozbić do naczynia, wymieszać, posłodzić, doprawić cynamonem oraz dolać odrobinę mleka. Następnie całość smaży się na maśle roztopionym na patelni. Gotowy omlet można udekorować świeżymi truskawkami, bananami, kiwi, jagodami, malinami, borówkami albo brzoskwiniami. Danie warto posypać orzechami, wiórkami kokosowymi, rodzynkami, cukrem pudrem bądź polać roztopioną czekoladą. Omlet świetnie smakuje również z dżemem, musem owocowym, słodkim twarogiem i miodem.

Omlet z białek

Omlet z białek

Omlet z białek jest lekki, pożywny, smaczny i niskokaloryczny. Można podawać go w wersji słodkiej, z czekoladą, dżemami, sosami, musami, jogurtami, bakaliami, twarogiem i owocami. Danie doskonale smakuje również na słono, na przykład z rybą, wędliną, warzywami, grzybami oraz serami. Białka jaj należy oddzielić od żółtek i ubić. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty. Następnie do piany dodaje się namoczone płatki owsiane, sól, pieprz, masło oraz inne dowolne składniki. Całość smaży się na patelni. Omlet z białek z warzywami, ziołami, przyprawami i mięsem to doskonała propozycja szybki na obiad.

Omlet z serem

Omlet z serem

Omlet z serem przygotujemy z zaledwie kilku składników i w dodatku w bardzo krótkim czasie. Jest to pyszne danie, które świetnie pasuje na pożywne śniadanie. Możemy przygotować  go z różnego rodzajami serów, za każdym razem będzie smakował inaczej. Omlet z serem żółtym, fetą, mozzarellą, czy camembertem uprzyjemnią nasz posiłek.

Znaleźliśmy 315 przepisów w kategorii Omlet

Cytrynowe omleciki

Cytrynowe omleciki

Ewa27 Ewa27

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Omlet cesarski

Omlet cesarski

Ewa27 Ewa27
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: