Jak zrobić omlet fit na słodko i na słono?

Omlet fit przygotujesz z całych jaj lub samych białek. Usmażony na oleju kokosowym i podany z dużą ilością warzyw lub owoców będzie zdrowym i pysznym posiłkiem.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić omlet fit na słodko i na słono?
fot. Adobe Stock
Propozycją zdrowego i pożywnego posiłku jest omlet w wersji fit, który przygotujesz w szybki i prosty sposób z łatwo dostępnych produktów. Doskonale sprawdzi się na słodko lub słono z dodatkiem świeżych owoców lub warzyw.
 
Omlet fit najlepiej zrobić z samych białek lub z przewagą białek. Taki omlet białkowy jest zdecydowanie mniej kaloryczny. Żółtka jaj mogą być ciężkostrawne, zawierają także więcej kalorii i cholesterolu.
 
Do smażenia omletu użyj niewielkiej ilości oleju kokosowego, który jest doskonałym tłuszczem roślinnym odpowiednim dla osób dbających o niskokaloryczną dietę. Do omletu nie musisz dodawać mąki, możesz zastąpić ją z powodzeniem dodatkiem nasion chia lub lnu.

Przepis na omlet fit – wersja słona 

Składniki:
  • 1 jajko,
  • 3 białka,
  • ½ szklanki szpinaku baby,
  • ½ cebuli,
  • 5 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki hummusu,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • suszona lub świeża bazylia,
  • 1 łyżka oleju kokosowego.
 
Wykonanie:
 
  1. Białka umieść w misce i rozbełtaj je dokładnie trzepaczką lub mikserem.
  2. Do napowietrzonych białej dodaj całe jajko oraz przyprawy i zioła. Połącz wszystko dokładnie trzepaczką.
  3. Suszone pomidory zalej gorącą wodą i odstaw na kilka minut.
  4. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju kokosowym.
  5. Dodaj umyte liście szpinaku i podsmażaj aż szpinak zmięknie.
  6. Dodaj odsączone i pokrojone w paseczki pomidory i połącz z resztą składników na patelni.
  7. Na patelnię wylej masę jajeczną i pozostaw do ścięcia. Podczas smażenia omletu fit należy ograniczyć mieszanie, aby masa nie przywarła zbyt mocno do dna patelni. Gdy jajka prawie się zetną i przybiorą biszkoptowy kolor, zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką.
  8. Gotowy omlet fit przełóż na talerz i posmaruj go klasycznym hummusem.
Zobacz jak zrobić hummus idealny. 

Omlet fit ze szpinakiem
fot. Adobe Stock

Ciekawym dodatkiem do omletu fit będą zioła, w tym: świeża bazylia, szczypiorek, rozmaryn, tymianek lub oregano, które wzmocnią i podkreślą smak omletu.

Przepis na omlet fit – wersja słodka 

Składniki:
  • 1 jajko,
  • 3 białka,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczki ksylitolu lub erytrytolu,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu,
  • 8 świeżych truskawek,
  • 1 kiwi,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1 łyżka pasty tahini
Wykonanie:
  1. Białka ubij rozbełtaj trzepaczką lub mikserem lekko je napowietrzając. Dodaj jajko i połącz składniki.
  2. Do jajek dodaj sól, słodzidło oraz cynamon. Dodaj płatki owsiane i wymieszaj masę jajeczną.
  3. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wylej masę jajeczną. Kiedy boki omletu fit wyraźnie się zetną, a środek będzie na pół surowy, zakryj patelnię pokrywką i pozwól ściąć się górnej warstwie jaj.
  4. Gotowy omlet fit wyłóż na talerz i posmaruj jogurtem. Na jogurt ułóż umyte i pokrojone wcześniej na ćwiartki lub plasterki truskawki oraz obrane i pokrojone kiwi. Całość polej pastą tahini.

Omlet fit na słodko z truskawkami Omlet fit z płatkami owsianymi i jogurtem
fot. Adobe Stock
 
Przyrządzając omlet bez mąki sprawisz, że będzie on lżejszy i delikatniejszy, ograniczając przy tym spożycie węglowodanów. W zastępstwie mąki możesz dodać nasiona chia, lub siemię lniane, które pod wpływem wody pęcznieją i nadają zwartą konsystencję daniu.

Kierując się zdrowiem podczas wyboru produktów, warto zwrócić uwagę na ich pochodzenie. Jajka ekologiczne lub z wolnego wybiegu to najlepszy wybór. Pamiętaj, aby w miarę możliwości wybierać tylko jajka ze sprawdzonego źródła z oznaczeniem „0”, to da pewność, że omlet fit będzie nie tylko dietetyczny, ale także zdrowy.