Propozycją zdrowego i pożywnego posiłku jest omlet w wersji fit, który przygotujesz w szybki i prosty sposób z łatwo dostępnych produktów. Doskonale sprawdzi się na słodko lub słono z dodatkiem świeżych owoców lub warzyw.
Omlet fit najlepiej zrobić z samych białek lub z przewagą białek. Taki omlet białkowy jest zdecydowanie mniej kaloryczny. Żółtka jaj mogą być ciężkostrawne, zawierają także więcej kalorii i cholesterolu.
Do smażenia omletu użyj niewielkiej ilości oleju kokosowego, który jest doskonałym tłuszczem roślinnym odpowiednim dla osób dbających o niskokaloryczną dietę. Do omletu nie musisz dodawać mąki, możesz zastąpić ją z powodzeniem dodatkiem nasion chia lub lnu.
Wykonanie:
fot. Adobe Stock
Ciekawym dodatkiem do omletu fit będą zioła, w tym: świeża bazylia, szczypiorek, rozmaryn, tymianek lub oregano, które wzmocnią i podkreślą smak omletu.
fot. Adobe Stock
Przyrządzając omlet bez mąki sprawisz, że będzie on lżejszy i delikatniejszy, ograniczając przy tym spożycie węglowodanów. W zastępstwie mąki możesz dodać nasiona chia, lub siemię lniane, które pod wpływem wody pęcznieją i nadają zwartą konsystencję daniu.
Kierując się zdrowiem podczas wyboru produktów, warto zwrócić uwagę na ich pochodzenie. Jajka ekologiczne lub z wolnego wybiegu to najlepszy wybór. Pamiętaj, aby w miarę możliwości wybierać tylko jajka ze sprawdzonego źródła z oznaczeniem „0”, to da pewność, że omlet fit będzie nie tylko dietetyczny, ale także zdrowy.
Omlet fit najlepiej zrobić z samych białek lub z przewagą białek. Taki omlet białkowy jest zdecydowanie mniej kaloryczny. Żółtka jaj mogą być ciężkostrawne, zawierają także więcej kalorii i cholesterolu.
Do smażenia omletu użyj niewielkiej ilości oleju kokosowego, który jest doskonałym tłuszczem roślinnym odpowiednim dla osób dbających o niskokaloryczną dietę. Do omletu nie musisz dodawać mąki, możesz zastąpić ją z powodzeniem dodatkiem nasion chia lub lnu.
Przepis na omlet fit – wersja słona
Składniki:- 1 jajko,
- 3 białka,
- ½ szklanki szpinaku baby,
- ½ cebuli,
- 5 suszonych pomidorów
- 2 łyżki hummusu,
- szczypta soli i pieprzu,
- suszona lub świeża bazylia,
- 1 łyżka oleju kokosowego.
Wykonanie:
- Białka umieść w misce i rozbełtaj je dokładnie trzepaczką lub mikserem.
- Do napowietrzonych białej dodaj całe jajko oraz przyprawy i zioła. Połącz wszystko dokładnie trzepaczką.
- Suszone pomidory zalej gorącą wodą i odstaw na kilka minut.
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju kokosowym.
- Dodaj umyte liście szpinaku i podsmażaj aż szpinak zmięknie.
- Dodaj odsączone i pokrojone w paseczki pomidory i połącz z resztą składników na patelni.
- Na patelnię wylej masę jajeczną i pozostaw do ścięcia. Podczas smażenia omletu fit należy ograniczyć mieszanie, aby masa nie przywarła zbyt mocno do dna patelni. Gdy jajka prawie się zetną i przybiorą biszkoptowy kolor, zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką.
- Gotowy omlet fit przełóż na talerz i posmaruj go klasycznym hummusem.
fot. Adobe Stock
Ciekawym dodatkiem do omletu fit będą zioła, w tym: świeża bazylia, szczypiorek, rozmaryn, tymianek lub oregano, które wzmocnią i podkreślą smak omletu.
Przepis na omlet fit – wersja słodka
Składniki:- 1 jajko,
- 3 białka,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki ksylitolu lub erytrytolu,
- szczypta soli,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu,
- 8 świeżych truskawek,
- 1 kiwi,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 1 łyżka pasty tahini.
- Białka ubij rozbełtaj trzepaczką lub mikserem lekko je napowietrzając. Dodaj jajko i połącz składniki.
- Do jajek dodaj sól, słodzidło oraz cynamon. Dodaj płatki owsiane i wymieszaj masę jajeczną.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wylej masę jajeczną. Kiedy boki omletu fit wyraźnie się zetną, a środek będzie na pół surowy, zakryj patelnię pokrywką i pozwól ściąć się górnej warstwie jaj.
- Gotowy omlet fit wyłóż na talerz i posmaruj jogurtem. Na jogurt ułóż umyte i pokrojone wcześniej na ćwiartki lub plasterki truskawki oraz obrane i pokrojone kiwi. Całość polej pastą tahini.
fot. Adobe Stock
Przyrządzając omlet bez mąki sprawisz, że będzie on lżejszy i delikatniejszy, ograniczając przy tym spożycie węglowodanów. W zastępstwie mąki możesz dodać nasiona chia, lub siemię lniane, które pod wpływem wody pęcznieją i nadają zwartą konsystencję daniu.
Kierując się zdrowiem podczas wyboru produktów, warto zwrócić uwagę na ich pochodzenie. Jajka ekologiczne lub z wolnego wybiegu to najlepszy wybór. Pamiętaj, aby w miarę możliwości wybierać tylko jajka ze sprawdzonego źródła z oznaczeniem „0”, to da pewność, że omlet fit będzie nie tylko dietetyczny, ale także zdrowy.