Pizza to danie typowo włoskie. Jej smak obiegł cały świat, dlatego posiada tak wielu zwolenników. W wielu lokalach mamy szeroko rozwinięte menu: pizza na cienkim cieście, pizza na grubym cieście czy pizza z podwójnym serem.

Choć historia pizzy jest wyjątkowo ciekawa, a propozycje pizzy rozmaite, najsłynniejszą pozostaje margherita.

Pizza to danie wyjątkowo uniwersalne, dlatego często organizujemy przyjęcie w gronie najbliższych pod tytułem pizza party. Pewnie nie raz przyszło nam do głowy, że żyjemy w city pizza, ponieważ dostaniemy ją na prawie każdym rogu.

Oprócz margherity, dużą popularnością cieszą się pizze owocowe np. pizza hawajska, pizze wegetariańskie np. pizza z pieczarkami, czy pizze z owocami morze zwane również pizza frutti di mare.

Jednak największą sławę zyskały domowe pizze. Ich przygotowanie nie jest trudne, a smak jest niezapomniany.

W tej kategorii znajdziecie przepis na pizzę domową, oraz pizzę jak z pizzerii. Przepisy na zdrową pizzę, oraz na przepis na ciasto do pizzy. Serdecznie Zapraszamy!

Pizza z pieczarkami

Pizza z pieczarkami

Pieczarki świetnie pasują do wielu potraw. Pizza z ich dodatkiem nabiera leśnego  aromatu. Przesmażone grzyby z cebulką ułożone na cieście, posypane serem żółtym  i zapieczone znajdą wielu amatorów.  Pieczarki są nisko kaloryczne, dzięki czemu chętnie po nie sięgają osoby dbające o linie. Pizza z pieczarkami i chudą szynką będzie mniej kaloryczna , zwłaszcza gdy posypiemy go delikatnie serem feta zamiast tłustym  żółtym serem.

Pizza ze szpinakiem

Pizza ze szpinakiem

Szpinak to jeden z dodatków który urozmaici naszą pizzę. Kiedy mamy już przygotowane ciasto,  możemy zająć  się szpinakiem. Jeśli jest mrożony, rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody.  Świeży po prostu myjemy i przesmażmy go na patelni z czosnkiem przez 2-3 minuty. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, oraz gałką muszkatołową. Układamy go na posmarowanym sosem cieście i dodajemy według uznania ser feta, suszone pomidory, lub wbijamy jajka.  Polecamy takie zestawienie szczególnie wegetarianom.  Takie danie jest jednocześnie pyszne i pożywne.

Pizza mozzarella

Pizza mozzarella

Pizza  z mozzarellą  to typowo włoskie połączenie.  Wystarczy niewiele składników, by była przepyszna.  Na posmarowanym sosem pomidorowym cieście lądują pomidory, bazylia i oczywiście ser mozzarella. Pizzę wstawia się do mocno rozgrzanego pieca i piecze jedynie 10-15 minut, tak by ciasto się zrumieniło i było chrupiące, a ser zdążył rozpuścić. Oczywiście możemy dodać inne ulubione składniki jeśli chcemy danie trochę urozmaicić. 

Pizza salami

Pizza salami

Typowym dodatkiem do pizzy jest na pewno salami, włoska kiełbasa długodojrzewająca, pachnąca ziołami. Pokrojone krążki wędliny nadają tej potrawie niesamowity aromat i smak. Każdy miłośnik konkretnego, treściwego jedzenia, nie wyobraża sobie pizzy bez nich na wierzchu. Jednym z rodzajów salami jest pepperoni, kiełbasa przyprawiona wyciągiem z ostrej papryki. Idealnie komponuje się ona z mozzarellą, oliwkami, oregano i cebulą. Tego połączenia każdy powinien spróbować.

Pizza wegetariańska

Pizza wegetariańska

Wegetariańska pizza wbrew pozorom nie musi być nieciekawa i jałowa. Jest tyle zamienników mięsa i dodatków rekompensujących ich brak, że smakuje ona tak samo dobrze, jeżeli nawet nie lepiej.  Mnogość warzyw, serów i przypraw zapewnia nam wiele wariacji, pizza dzięki nim może nabrać niepowtarzalnego, wyjątkowego charakteru.  Cukinia z suszonymi pomidorami i czosnkiem, szpinak z serem feta i jajkiem, czy pieczona dynia z serem pleśniowym ukażą nam nowy wymiar tego popularnego dania.

Pizza z kurczakiem

Pizza z kurczakiem

Przed położeniem kurczaka na drożdżowy placek posmarowany sosem pomidorowym można go zamarynować w oleju z przyprawą do gyros i grillować przez kilka minut. Na pizzę z kurczakiem wspaniale nadaje się również drób wędzony, pieczony albo gotowany w bulionie. Dobrze komponuje się on z brokułami, cebulą, papryką, groszkiem, kukurydzą, pieczarkami. Jeśli ser na pizzy za szybko się rozpuści, kilka minut przez końcem pieczenia można dołożyć dodatkową warstewkę mozzarelli lub sera pleśniowego.

Pizza z kalafiorem

Pizza z kalafiorem

Lekkostrawna pizza z kalafiora pozostanie dietetyczna, jeśli skomponuje się dodatki z umiarem. Po polaniu jej sosem może konkurować ze smakiem tradycyjnego wypieku. Jeżeli pominie się jajka, bezglutenowa pizza będzie wegańska. Pizzę z kalafiora przygotowuje się ze startego na tarce surowego kalafiora, a następnie odparowuje z niego nadmiar wilgoci na suchej patelni. Na podpieczonym w piekarniku bez tłuszczu spodzie rozkłada się ulubione dodatki i dopieka przez kilka minut do rozpuszczenia sera.

Pizza bezglutenowa

Pizza bezglutenowa

Pizza bezglutenowa to idealna propozycja posiłku dla osób z alergią. Przygotowuje się ją na bazie białej mąki ryżowej wymieszanej ze skrobią ziemniaczaną i tapioką. Oprócz tego do jej zrobienia potrzeba odrobiny wrzącej wody, drożdży, mleka roślinnego, cukru, soli i oleju. Wyrobione ciasto z takich składniki piecze się w piekarniku nagrzanym do 250 stopni Celsjusza przez zaledwie kwadrans. Warto zaznaczyć, że na rynku dostępne są również gotowe mieszanki bezglutenowe do przygotowania pizzy.

Pizza z patelni

Pizza z patelni

Pizza z patelni powstaje bez konieczności użycia drożdży czy robienia zakwasu, z mąki, oleju, soli i wody. Składniki na ciasto miesza się, zagniata rękami i wałkuje do uzyskania jednolitej konsystencji. Smaży się je przez kilka minut na patelni, a następnie smaruje się pizzę sosem pomidorowym i układa na niej ulubione składniki np. plasterki sera mozzarella, cebulę, pieczarki, szynkę oraz starty żółty ser. Placek trzyma się na niewielkim ogniu pod przykrywką i podaje gorący z ziołowym keczupem.

Pizza capriciosa

Pizza capriciosa

Pizza capriciosa, nazywana też capri, to obok margherity, jedna z najpopularniejszych odmian pizz. Do jej przygotowania potrzeba jedynie sera mozarella, pieczarek i szynki. Ciasto wyrabia się na bazie mąki pszennej, drożdży, soli, bazylii, oregano i oliwy z oliwek. Sos do pizzy powinien być pomidorowy z dodatkiem ulubionych przypraw oraz czosnku. Pieczarki, mozarelle i szynkę kroi się w paski i posypuje po wierzchu uformowanego ciasta. Pizzę piecze się w temperaturze 250 stopi Celsjusza przez około 6 minut.

Pizza margarita

Pizza margarita

Najprostsza wersja pizzy z końca XIX wieku stała się jednocześnie najpopularniejszą na świecie. Kolory pizzy margarita reprezentują włoską flagę. Do jej przygotowania potrzeba dobrej jakości sera mozzarella, listków świeżej bazylii oraz pomidorów – mogą być w puszce lub w postaci przecieru. Margerita na cienkim bądź grubym cieście jest lubianym przez wegetarian przysmakiem. Dobrze smakuje z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

Pizza hawajska

Pizza hawajska

W skład pochodzącej z Kanady pizzy hawajskiej wchodzą pokrojony drobno ananas oraz cieniutkie plasterki szynki, kojarzone przez mieszkańców krajów anglojęzycznych z wymarzonym życiem na rajskich wyspach. Często dodaje się również rozdrobnione czarne oliwki, kukurydzę i dużą ilość startego żółtego sera. Do pizzy hawajskiej najbardziej pasuje aromatyczny sos czosnkowy. Po upieczeniu drożdżowego placka można go posypać posiekanymi ziołami, np. natką pietruszki lub bazylią.

Pizza z ricottą

Pizza z ricottą

Czosnkowa pizza z ricottą i szpinakiem to bardzo ciekawe połączenie smakowe i pyszna odmiana tradycyjnej pizzy. Ricottę kruszy się pod koniec pieczenia, dzięki czemu lekko rozpływa się i miesza z pozostałymi składnikami. Delikatny smak sera wyśmienicie łączy się również z mozzarellą, fetą, parmezanem oraz goudą. Zmiksowanie ricottty z sosem pomidorowym oprócz tego, że go zagęści, wzbogaci jego smak o śmietankowe nuty.

Calzone

Calzone

Calzone  to rodzaj pizzy zwijanej w kształt pieroga. Przepis na ciasto jest taki sam, farsz niczym nie różni się od dodatków na tradycyjnej pizzy. Jednak dzięki temu, że zamykamy je w środku i pozwalamy im się dusić podczas pieczenia, efektem jest całkiem odmienne danie . Przecinając ciasto ze środka wypływa gorący gęsty i aromatyczny sos, który jest dopełnieniem chrupiącego ciasta na zewnątrz. Pieróg calzone możemy podać z kurczakiem, mięsem mielonym, czy ze szpinakiem. Za każdym razem czeka nas uczta.

Polecane przepisy do kategorii Pizza

Znaleźliśmy 1840 przepisów w kategorii Pizza

Pizza amerykańska

Pizza amerykańska

bernika bernika
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szybka pizza

Szybka pizza

zurawik91 zurawik91

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

pizza

pizza

Mati13 Mati13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pizza Party.

Pizza Party.

msewka msewka
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pizza kminkowa.

Pizza kminkowa.

marietta marietta

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto na pizze

Ciasto na pizze

Papaja Papaja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pizza z Grilla

Pizza z Grilla

13sonya 13sonya

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pyszna pizza domowa

Pyszna pizza domowa

Justine Justine

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pizza

Pizza

Madija Madija
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Calzone po bolońsku

Calzone po bolońsku

Pyza Pyza
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pizza la'luna

Pizza la'luna

luna19 luna19
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Moja pizza :)

Moja pizza :)

Aga24 Aga24

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pizza Hawajska

Pizza Hawajska

luna19 luna19
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pizza z surimi

Pizza z surimi

luna19 luna19
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mini pizze

Mini pizze

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pizzerinki

Pizzerinki

justynak223 justynak223

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pizza serowa

Pizza serowa

Donnna Donnna
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

pizza

pizza

anusia2402 anusia2402
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: