Przetwory to jeden z najbardziej znanych sposobów pozwalających przedłużyć smak sezonowych warzyw i owoców. Dżemy,
konfitury, soki, kompoty, a także marynaty i kiszonki to przetwory, których nie powinno zabraknąć w żadnej domowej spiżarni. Jednak, by tak się stało, trzeba o tym pomyśleć dużo wcześniej.
Za przygotowywanie przetworów najlepiej wziąć się wówczas, gdy sezon na określone warzywa i owoce jest w pełni. Oczywiście w sklepach i supermarketach zimą także dostaniemy słoiczki z przetworami, jednak ich smak w niczym nie przypomina tych domowych.
Przetwory własnej roboty to cała kwintesencja naturalnego smaku i aromatu. Brak konserwantów i ulepszaczy sprawia, że z przyjemnością sięga się po nie w chłodne dni.
Przepisów na przetwory jest wiele. Niektórzy z pokolenia na pokolenie przekazują sobie sprawdzone receptury. Półki domowych spiżarni zapełniają tradycyjne konfitury i
dżemy z truskawek i porzeczek. Swoje miejsce znajdują także
powidła śliwkowe i wiśniowe oraz obowiązkowo soki z malin. Coraz częściej pojawiają się też na nich smakowite frużeliny, czyli owoce w żelu.
Wśród przetworów z warzyw prym wiodą konserwowe i
kiszone ogórki. Dużą popularnością cieszy się
marynowana papryka oraz
grzyby marynowane. Coraz częściej do przetworów wykorzystuje się także buraczki, pomidory i cukinię.
Przygotowanie smacznych przetworów wymaga trochę czasu i cierpliwości. Jednak taki trud z pewnością się opłaca! Dlatego zachęcamy do skorzystania ze sprawdzonych przepisów na pyszne przetwory.
Zdjęcie: Fotolia