Pulpety w sosie pieczarkowym

Pulpety w sosie pieczarkowym

Klopsy w sosie pieczarkowym to doskonały sposób na wykorzystanie mięsa mielonego oraz grzybów. Gęsty sos śmietanowo-pieczarkowy idealnie pasuje do delikatnego mięsa z kurczaka czy indyka. Pulpeciki wystarczy poddusić razem z sosem, by uzyskać pyszne danie. Taką potrawę najlepiej jest podawać z dowolnym gatunkiem ryżu lub niepaloną kaszą gryczaną. Ziemniaki i makaron są w tym wypadku zbyt ciężkimi dodatkami do tak delikatnego dania!

Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym

Klopsiki w sosie koperkowym to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej. Taki obiad znakomicie się sprawdza jako posiłek dla całej rodziny. Można je podawać zarówno niemowlakom, jak i osobom starszym. Delikatny sos śmietanowo-koperkowy wspaniale komponuje się z mięsem drobiowym. Dlatego kiedy brakuje pomysłu na mielone z kurczaka, dobrze jest zrobić z niego pulpety i ugotować w gęstym sosie koperkowym.

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety są daniem delikatnym w smaku, dlatego warto je łączyć z wyrazistymi sosami. Jedną z propozycji jest sos pomidorowy. Przygotowany z koncentratu lub soku stanowi świetny dodatek do pulpetów drobiowych, wieprzowych czy indyczych. Takie klopsiki w sosie pomidorowym świetnie łączą się z ryżem, tworząc coś na kształt gołąbków bez kapusty. Idealne rozwiązanie dla tych, którzy lubią lekkie i wyraziste w smaku potrawy!

Sos koperkowy

Sos koperkowy

Sos koperkowy to bardzo aromatyczny dodatek do wielu potraw. Można go przyrządzać na bazie jogurtu w wersji na zimno (w tej wersji najlepszy jest do jajka na twardo lub ryby) lub jako ciepłą kombinację kopru, bulionu, masła, mąki i śmietanki. Sos koperkowy znakomicie podkreśla smak pulpetów mięsnych oraz kotletów ziemniaczanych. Jest również idealny do kurczaka i ziemniaków. Można go przygotować z kopru świeżego, mrożonego, a nawet suszonego.

Pulpety w sosie śmietanowym

Pulpety w sosie śmietanowym

Pulpety drobiowe w sosie śmietanowym smakują najlepiej z dodatkiem świeżego koperku i surówki z kiszonej kapusty. Sos śmietanowy jest doskonały również do pulpetów wołowych i rybnych. Sos śmietanowo-serowy można przygotować z dodatkiem serka topionego. W takim wydaniu znakomicie smakują pulpety z makaronem. Sos śmietanowo-pieczarkowy to idealny dodatek do pulpetów wieprzowych. Śmietana nie zwarzy się, jeżeli będzie zawierała minimum 18 % tłuszczu.

Pulpety w sosie chrzanowym

Pulpety w sosie chrzanowym

Sos chrzanowy do pulpetów jest dodatkiem, który wyśmienicie podkreśla smak dania. Z chrzanem doskonale komponują się zarówno pulpety rybne, wołowe, drobiowe, wieprzowe jak i warzywne np. marchewkowe. Przygotowując sos, można użyć chrzanu ze słoiczka lub samodzielnie zetrzeć korzeń rośliny na tarce. Bardzo ważne jest, by monitorować ostrość sosu, szczególnie gdy posiłek będą jadły również dzieci. Warto przyrządzić też sos chrzanowo-musztardowy lub chrzanowo-porowy.

Pulpety w sosie grzybowym

Pulpety w sosie grzybowym

Pulpety w sosie grzybowym to bardzo aromatyczne danie, które wyśmienicie komponuje się z kaszą i surówką. Grzybowy smak doskonale współgra z wieprzowiną, wołowiną i warzywami (np. w pulpetach z selera). Sos grzybowy można przygotować z grzybów świeżych, suszonych i mrożonych. Sos grzybowy najlepiej przyprawiać świeżo mielonym, czarnym lub czerwonym pieprzem, natką pietruszki i śmietaną. Idealnym dodatkiem do sosu grzybowego są też drobno posiekane lub starte na tarce pieczarki.

Znaleźliśmy 332 przepisów w kategorii Pulpety w sosie

Pulpety w sosie chrzanowym

Pulpety w sosie chrzanowym

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: