Ratatouille to rodzaj francuskiej potrawy warzywnej, najczęściej przyrządzanej bez mięsa. Francuską nazwę „ratatouille” wymawia się jako „ratatuj”. Słowo to pochodzi z języka prowansalskiego (oksytańskiego), jednego z dialektów języka francuskiego. Oznacza ono po prostu „mieszać” i odpowiada czynności, którą trzeba wykonać w kulminacyjnym momencie przygotowywania potrawy. Głównymi składnikami ratatouille są bakłażan, cukinia, papryka i pomidory oraz cebula. Danie dużo zyskuje pod względem wizualnym, jeżeli do przyrządzenia go użyje się warzyw w różnych kolorach, np. zielonych i żółtych cukinii oraz czerwonej, zielonej i żółtej papryki. Choć potrawa doskonale smakuje w wersji wegetariańskiej, można dodać do niej także mięso mielone. Istotne jest, aby każdy ze składników podsmażyć i udusić osobno. Można także na koniec zapiec je razem. Do przyrządzenia „ratatuj” warto zatem przygotować sobie patelnię, na której będą się dusić warzywa, oraz garnek, do którego będzie się je przekładać. Jeśli zdecydujemy się na zapieczenie potrawy w piekarniku, przydatne będzie również naczynie żaroodporne. Jeśli po zapieczeniu do garnka dodamy wodę i zagotujemy, powstanie „zupa ratatuj”.
Tumbet

Tumbet

Kolejną odmianą warzywnego gulaszu przypominającego ratatouille jest tumbet mallorquin (tombet), danie pochodzące z Majorki. W kuchni tej hiszpańskiej wyspy leżącej na Morzu Śródziemnym często wykorzystywane są warzywa takie jak: bakłażany, cukinia, papryka, ziemniaki i pomidory. Popularną przyprawą jest czosnek. Z wymienionych wyżej składników, a także oliwy i soli morskiej, można przyrządzić tumbet. Każdy składnik tej potrawy powinien zostać uduszony na oliwie, po zmieszaniu ich tumbet należy zapiec.

Caponata

Caponata

Caponata siciliana (caponata sycylijska) to warzywny gulasz rodem z południa Włoch. Jej składnikami są warzywa takie jak bakłażan, pomidory, cebula i seler. Wszystkie skąpane w oliwie i zaprawione octem balsamicznym. Do caponaty dodaje się niekiedy także orzechy, rodzynki i kapary. W niektórych lokalnych odmianach ma ona też w składzie: marchew, słodką, zieloną, czerwoną lub żółtą paprykę, oliwki i ziemniaki. Caponata może być serwowana jako danie główne albo podawana jako przystawka do dań rybnych i mięsnych.

Dania z bakłażana

Dania z bakłażana

Bakłażan to jeden z najważniejszych składników ratatouille, a także innych gulaszy warzywnych. To warzywo o intensywnie fioletowej skórce bywa także składnikiem sałatek. Bakłażan można również smażyć po pokrojeniu go w plastry, w panierce lub bez niej. Doskonale nadaje się on też do duszenia na patelni, np. z cukinią. Potrawa z bakłażana i cukinii może być uzupełniona papryką, pomidorami, cebulą, serem feta. Warto do niej dodać ziarna słonecznika. Duszony bakłażan z patelni to doskonała przystawka do mięsnych dań.

Polecane przepisy do kategorii Ratatouille

Znaleźliśmy 29 przepisów w kategorii Ratatouille

Danie ratatouille

Danie ratatouille

olkaaa olkaaa
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ratatouille

Ratatouille

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ratatouille 8

Ratatouille 8

MysiaZuzia MysiaZuzia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ratatouille

Ratatouille

Triss Triss

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ratatouille

Ratatouille

dzejlo dzejlo

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ratatouille 7

Ratatouille 7

madzik323 madzik323
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ratatouille wg Alex

Ratatouille wg Alex

Alex_M Alex_M

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ratatouille

Ratatouille

Kniejson Kniejson

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

 Moje ratatouille

Moje ratatouille

luna luna
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ratatouille

Ratatouille

misia53 misia53
12

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: