Surówka z selera - 2 proste przepisy

Surówka z selera to wspaniały dodatek do obiadu. Selera obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki, dodaj ulubione składniki. Zrób klasyczną wersję surówki z selera z majonezem lub użyj dressingu musztardowego.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Surówka z selera - 2 proste przepisy
fot. Adobe Stock
Seler to warzywo często traktowane po macoszemu, używany najczęściej do gotowania rosołu, jako jeden z elementów włoszczyzny.

Zobacz jak ugotować rosół krok po kroku. 

Pora odczarować ten aromatyczny i pełen smaku korzeń i wyczarować z niego pyszną surówkę z selera w dwóch wersjach – z majonezem oraz z dressingiem musztardowym.

Zobacz jakie cenne właściwości ma to warzywo i dlaczego warto jeść selera

Klasyczna surówka z selera

Klasyczna surówka z selera zawiera jabłko oraz majonez. Możesz zastąpić go jogurtem naturalnym, co obniży kaloryczność potrawy.

Składniki:
  • 1 korzeń selera,
  • 1 jabłko,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • garść rodzynek,
  • 4 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz.
Wykonanie:
  1. Korzeń selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Jabłko obierz i pokrój w bardzo cienkie ćwierćplasterki. Połącz w misce z selerem.
  3. Majonez, ocet oraz przyprawy wymieszaj i dodaj do miski z pozostałymi składnikami surówki z selera.
  4. Wierzch surówki z selera posyp rodzynkami.
Taka surówka z selera na bazie majonezu będzie wartościowym dodatkiem do obiadu. Co powiesz na polędwiczki wieprzowe  z surówką z selera?

Surówka z selera bez majonezu

Przepis na orzeźwiającą surówkę z selera bez majonezu z dressingiem musztardowym.

Składniki:
  • 1 korzeń selera,
  • 1 marchewka,
  • garść orzechów włoskich lub laskowych,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka miodu,
  • garść natki pietruszki,
  • sól i pieprz.
Wykonanie:
  1. Selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  3. Musztardę, oliwę, sok z cytryny i przyprawy wymieszaj do uzyskania gładkiego dressingu.
  4. Połącz selera i marchewkę z dressingiem i posyp wierzch surówki z selera natką oraz orzechami.
 
 Surówka z selera z dressingiem
fot. Adobe Stock

Surówka z selera w połączeniu z lekkim dressingiem musztardowym i orzechami jest chrupiąca i orzeźwiająca. Orzechy z powodzeniem zastąpisz pestkami dyni czy słonecznika.

Przed posypaniem warzywnego dania, upraż je na patelni aż delikatnie zbrązowieją - dzięki temu uwolnią się aromaty, a same pestki będą przyjemnie chrupiące.