Seler to warzywo często traktowane po macoszemu, używany najczęściej do gotowania rosołu, jako jeden z elementów włoszczyzny.
Zobacz jak ugotować rosół krok po kroku.
Pora odczarować ten aromatyczny i pełen smaku korzeń i wyczarować z niego pyszną surówkę z selera w dwóch wersjach – z majonezem oraz z dressingiem musztardowym.
Zobacz jakie cenne właściwości ma to warzywo i dlaczego warto jeść selera.
Składniki:
Składniki:
fot. Adobe Stock
Surówka z selera w połączeniu z lekkim dressingiem musztardowym i orzechami jest chrupiąca i orzeźwiająca. Orzechy z powodzeniem zastąpisz pestkami dyni czy słonecznika.
Przed posypaniem warzywnego dania, upraż je na patelni aż delikatnie zbrązowieją - dzięki temu uwolnią się aromaty, a same pestki będą przyjemnie chrupiące.
Zobacz jak ugotować rosół krok po kroku.
Pora odczarować ten aromatyczny i pełen smaku korzeń i wyczarować z niego pyszną surówkę z selera w dwóch wersjach – z majonezem oraz z dressingiem musztardowym.
Zobacz jakie cenne właściwości ma to warzywo i dlaczego warto jeść selera.
Klasyczna surówka z selera
Klasyczna surówka z selera zawiera jabłko oraz majonez. Możesz zastąpić go jogurtem naturalnym, co obniży kaloryczność potrawy.Składniki:
- 1 korzeń selera,
- 1 jabłko,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
- garść rodzynek,
- 4 łyżki majonezu,
- sól i pieprz.
- Korzeń selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Jabłko obierz i pokrój w bardzo cienkie ćwierćplasterki. Połącz w misce z selerem.
- Majonez, ocet oraz przyprawy wymieszaj i dodaj do miski z pozostałymi składnikami surówki z selera.
- Wierzch surówki z selera posyp rodzynkami.
Surówka z selera bez majonezu
Przepis na orzeźwiającą surówkę z selera bez majonezu z dressingiem musztardowym.Składniki:
- 1 korzeń selera,
- 1 marchewka,
- garść orzechów włoskich lub laskowych,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 2 łyżki musztardy,
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka miodu,
- garść natki pietruszki,
- sól i pieprz.
- Selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Musztardę, oliwę, sok z cytryny i przyprawy wymieszaj do uzyskania gładkiego dressingu.
- Połącz selera i marchewkę z dressingiem i posyp wierzch surówki z selera natką oraz orzechami.
fot. Adobe Stock
Surówka z selera w połączeniu z lekkim dressingiem musztardowym i orzechami jest chrupiąca i orzeźwiająca. Orzechy z powodzeniem zastąpisz pestkami dyni czy słonecznika.
Przed posypaniem warzywnego dania, upraż je na patelni aż delikatnie zbrązowieją - dzięki temu uwolnią się aromaty, a same pestki będą przyjemnie chrupiące.
VegeLukas
redakcja
Zgadza się, wystarczy zamiana jednego składnika i już mamy pyszną, wegańską surówkę :)
Pozdrawiamy,
Redakcja