Bataty to bulwy, które występują w Ameryce Środkowej i Południowej. Inaczej nazywane słodkimi ziemniakami, ponieważ ich miąższ ma wyraźnie słodki smak. Są znacznie większe od naszych rodzimych ziemniaków i przybierają różne kształty.
Bataty zawierają dużo beta karotenu o czym świadczy ich pomarańczowy kolor po przekrojeniu – im bardziej pomarańczowe ziemniaki, tym więcej beta karotenu.
Składniki:
fot. Adobe Stock
Składniki:
fot. Adobe Stock
Zapasy hummusu możesz wykorzystać na wiele sposobów, zobacz z czym jeść hummus i wypróbuj wielu wariantów.
Słodkie ziemniaki zapiecz z mięsem mielonym, spróbuj także przepisu na bataty z serkiem i suszonymi pomidorami.
W okresie letnim zamień kwaśną śmietanę na sos tzatziki. W połączeniu z kolendrą będą znakomitą, orzeźwiającą przekąską w upalne dni.
Bataty zawierają dużo beta karotenu o czym świadczy ich pomarańczowy kolor po przekrojeniu – im bardziej pomarańczowe ziemniaki, tym więcej beta karotenu.
Pieczone bataty z kwaśną śmietaną i granatem
Bataty, jako danie obiadowe, będą smacznym dodatkiem do mięs, ryb lub warzyw. Doskonale sprawdzą się także samodzielnie, jako sycąca przekąska lub ciepła kolacja.Składniki:
- 2 bataty,
- 5 łyżek śmietany 18%,
- ½ szklanki pestek granatu,
- garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz.
- Bataty dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Do szorowania skórki użyj szczoteczki, pozwoli ona pozbyć się piachu i innych zanieczyszczeń.
- Przekrój każdy z batatów wzdłuż na pół. Rób to ostrożnie – bataty są bardzo twarde.
- Słodkie ziemniaki ułóż na tacy wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu.
- Skrop oliwą obficie każdą połówkę batatów i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut w 180°C.
- Miąższ batatów musi być bardzo miękki. Po upieczeniu wyjmij pieczone bataty z piekarnika i widelcem rozgnieć delikatnie ich środek.
- Na wierzch wyłóż porcję śmietany i posyp pestkami granatu oraz kolendrą lub natką.
- Całość oprósz pieprzem i solą.
fot. Adobe Stock
Pieczone bataty z sosem z tahini
Zamiast kwaśnej śmietany użyj jogurtu greckiego, albo niezwykle aromatycznego sosu z tahini.Składniki:
- 5 łyżek pasty tahini,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku,
- ½ czerwonej cebuli,
- 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny,
- ½ łyżeczki kuminu,
- sól i pieprz.
- garść natki pietruszki.
- W misce połącz pastę tahini z sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody.
- Połącz tahini z jogurtem, czosnkiem i przyprawami.
- Gotowy sos z tahini połóż na ciepłym miąższu pieczonych batatów i posyp natką oraz skrop całość cytryną.
fot. Adobe Stock
Z czym podać pieczone bataty?
Bataty możesz podać z wieloma dodatkami. Wspaniale komponują się podane z guacamole. Wyłóż na ich wierzchu hummus z ciecierzycyZapasy hummusu możesz wykorzystać na wiele sposobów, zobacz z czym jeść hummus i wypróbuj wielu wariantów.
Słodkie ziemniaki zapiecz z mięsem mielonym, spróbuj także przepisu na bataty z serkiem i suszonymi pomidorami.
W okresie letnim zamień kwaśną śmietanę na sos tzatziki. W połączeniu z kolendrą będą znakomitą, orzeźwiającą przekąską w upalne dni.