Bataty to bulwy, które występują w Ameryce Środkowej i Południowej. Inaczej nazywane słodkimi ziemniakami, ponieważ ich miąższ ma wyraźnie słodki smak. Są znacznie większe od naszych rodzimych ziemniaków i przybierają różne kształty.
Bataty zawierają dużo beta karotenu o czym świadczy ich pomarańczowy kolor po przekrojeniu – im bardziej pomarańczowe ziemniaki, tym więcej beta karotenu.
Składniki:

fot. Adobe Stock
Składniki:
 
fot. Adobe Stock
Zapasy hummusu możesz wykorzystać na wiele sposobów, zobacz z czym jeść hummus i wypróbuj wielu wariantów.
Słodkie ziemniaki zapiecz z mięsem mielonym, spróbuj także przepisu na bataty z serkiem i suszonymi pomidorami.
W okresie letnim zamień kwaśną śmietanę na sos tzatziki. W połączeniu z kolendrą będą znakomitą, orzeźwiającą przekąską w upalne dni.
Bataty zawierają dużo beta karotenu o czym świadczy ich pomarańczowy kolor po przekrojeniu – im bardziej pomarańczowe ziemniaki, tym więcej beta karotenu.
Pieczone bataty z kwaśną śmietaną i granatem
Bataty, jako danie obiadowe, będą smacznym dodatkiem do mięs, ryb lub warzyw. Doskonale sprawdzą się także samodzielnie, jako sycąca przekąska lub ciepła kolacja.Składniki:
- 2 bataty,
 - 5 łyżek śmietany 18%,
 - ½ szklanki pestek granatu,
 - garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry,
 - oliwa z oliwek,
 - sól i pieprz.
 
- Bataty dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Do szorowania skórki użyj szczoteczki, pozwoli ona pozbyć się piachu i innych zanieczyszczeń.
 - Przekrój każdy z batatów wzdłuż na pół. Rób to ostrożnie – bataty są bardzo twarde.
 - Słodkie ziemniaki ułóż na tacy wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu.
 - Skrop oliwą obficie każdą połówkę batatów i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut w 180°C.
 - Miąższ batatów musi być bardzo miękki. Po upieczeniu wyjmij pieczone bataty z piekarnika i widelcem rozgnieć delikatnie ich środek.
 - Na wierzch wyłóż porcję śmietany i posyp pestkami granatu oraz kolendrą lub natką.
 - Całość oprósz pieprzem i solą.
 

fot. Adobe Stock
Pieczone bataty z sosem z tahini
Zamiast kwaśnej śmietany użyj jogurtu greckiego, albo niezwykle aromatycznego sosu z tahini.Składniki:
- 5 łyżek pasty tahini,
 - 2 łyżki jogurtu greckiego,
 - 1 rozgnieciony ząbek czosnku,
 - ½ czerwonej cebuli,
 - 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny,
 - ½ łyżeczki kuminu,
 - sól i pieprz.
 - garść natki pietruszki.
 
- W misce połącz pastę tahini z sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody.
 - Połącz tahini z jogurtem, czosnkiem i przyprawami.
 - Gotowy sos z tahini połóż na ciepłym miąższu pieczonych batatów i posyp natką oraz skrop całość cytryną.
 
 
fot. Adobe Stock
Z czym podać pieczone bataty?
Bataty możesz podać z wieloma dodatkami. Wspaniale komponują się podane z guacamole. Wyłóż na ich wierzchu hummus z ciecierzycyZapasy hummusu możesz wykorzystać na wiele sposobów, zobacz z czym jeść hummus i wypróbuj wielu wariantów.
Słodkie ziemniaki zapiecz z mięsem mielonym, spróbuj także przepisu na bataty z serkiem i suszonymi pomidorami.
W okresie letnim zamień kwaśną śmietanę na sos tzatziki. W połączeniu z kolendrą będą znakomitą, orzeźwiającą przekąską w upalne dni.