Najlepsze pieczone bataty

Przygotuj wspaniałą przekąskę z pieczonych batatów. Do wykonania przepisu potrzebujesz tylko przekrojonych na pół słodkich ziemniaków i ulubionych dodatków. Wypróbuj proste przepisy na pieczone bataty z tahini i pestkami granatu.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Najlepsze pieczone bataty
fot. Adobe Stock
Bataty to bulwy, które występują w Ameryce Środkowej i Południowej. Inaczej nazywane słodkimi ziemniakami, ponieważ ich miąższ ma wyraźnie słodki smak. Są znacznie większe od naszych rodzimych ziemniaków i przybierają różne kształty.

Bataty zawierają dużo beta karotenu o czym świadczy ich pomarańczowy kolor po przekrojeniu – im bardziej pomarańczowe ziemniaki, tym więcej beta karotenu.

Pieczone bataty z kwaśną śmietaną i granatem

Bataty, jako danie obiadowe, będą smacznym dodatkiem do mięs, ryb lub warzyw. Doskonale sprawdzą się także samodzielnie, jako sycąca przekąska lub ciepła kolacja.

Składniki:
  • 2 bataty,
  • 5 łyżek śmietany 18%,
  • ½ szklanki pestek granatu,
  • garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.
Wykonanie:
  1. Bataty dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Do szorowania skórki użyj szczoteczki, pozwoli ona pozbyć się piachu i innych zanieczyszczeń.
  2. Przekrój każdy z batatów wzdłuż na pół. Rób to ostrożnie – bataty są bardzo twarde.
  3. Słodkie ziemniaki ułóż na tacy wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu.
  4. Skrop oliwą obficie każdą połówkę batatów i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut w 180°C.
  5. Miąższ batatów musi być bardzo miękki. Po upieczeniu wyjmij pieczone bataty z piekarnika i widelcem rozgnieć delikatnie ich środek.
  6. Na wierzch wyłóż porcję śmietany i posyp pestkami granatu oraz kolendrą lub natką.
  7. Całość oprósz pieprzem i solą.
Pieczone bataty z granatem
fot. Adobe Stock

Pieczone bataty z sosem z tahini

Zamiast kwaśnej śmietany użyj jogurtu greckiego, albo niezwykle aromatycznego sosu z tahini.

Składniki:
  • 5 łyżek pasty tahini,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny,
  • ½ łyżeczki kuminu,
  • sól i pieprz.
  • garść natki pietruszki.
Wykonanie:
  1. W misce połącz pastę tahini z sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody.
  2. Połącz tahini z jogurtem, czosnkiem i przyprawami.
  3. Gotowy sos z tahini połóż na ciepłym miąższu pieczonych batatów i posyp natką oraz skrop całość cytryną.
Jeśli masz ochotę wypróbować innych przepisów na bataty, sprawdź jak zrobić frytki z batatów

Pieczone bataty z tahini Pieczone bataty z guacamole
fot. Adobe Stock

Z czym podać pieczone bataty?

Bataty możesz podać z wieloma dodatkami. Wspaniale komponują się podane z guacamole. Wyłóż na ich wierzchu hummus z ciecierzycy

Zapasy hummusu możesz wykorzystać na wiele sposobów, zobacz z czym jeść hummus i wypróbuj wielu wariantów.

Słodkie ziemniaki zapiecz z mięsem mielonym, spróbuj także przepisu na bataty z serkiem i suszonymi pomidorami

W okresie letnim zamień kwaśną śmietanę na sos tzatziki. W połączeniu z kolendrą będą znakomitą, orzeźwiającą przekąską w upalne dni.