Tofu zamiast mięsa - przepis na boczek i mielone z tofu

Tofu z powodzeniem zastępuje mięso w diecie wegetariańskiej. Dodaj do niego przyprawy i usmaż, a zamieni się w wegetariański boczek, albo mielone, które wykorzystasz w wielu daniach.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Tofu zamiast mięsa - przepis na boczek i mielone z tofu
fot. Adobe Stock
Dieta wegetariańska i wegańska jest coraz popularniejsza. Niektórzy twierdzą, że jest ona monotonna i bez smaku – to nieprawda! Poniżej znajdziesz dwa przepisy na tofu, którymi z łatwością zastąpisz mięso i przekonasz się, że nawet spaghetti carbonara równie dobrze smakuje bez mięsnego dodatku.

Przepis na boczek z tofu

Jednym z ulubionych śniadań jest jajecznica z boczkiem, która często pojawia się na stole w sobotni lub niedzielny leniwy poranek. Zobacz, jak w prosty sposób możesz zastąpić mięso, sięgając po tofu i tylko kilka przypraw.

Składniki:
  • 1 kostka tofu naturalnego lub wędzonego,
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego lub 1 łyżeczka miodu, 
  • 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki,
  • 1 łyżka ostrej wędzonej papryki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia (najlepiej rzepakowy, kokosowy, albo ryżowy).
Wykonanie:
  1. Tofu wyjmij z opakowania i odsącz z nadmiaru wody w ręczniku papierowym.
  2. Pokrój tofu na bardzo cienkie plasterki.
  3. Pozostałe składniki wymieszaj razem w podłużnym pojemniku i przełóż do niego ostrożnie plastry tofu.
  4. To ważne, aby każdy plasterek był dokładnie pokryty marynatą.
  5. Wstaw plastry tofu w marynacie do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  6. Zamarynowane plastry tofu smaż na dużej ilości dobrze rozgrzanego oleju.
  7. Gdy plastry mocno się zarumienią i będą chrupiące, zdejmij je z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Tak wykonany boczek z tofu, pokrojony w paseczki, świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatki Cezar. Przygotuj zupę krem z kiszonej kapusty i podaj ją z plastrami boczku z tofu – to połączenie smakuje wyśmienicie.

Przepis na mielone z tofu

Bezmięsne mielone zrobione z kostki twarogu sojowego o neutralnym smaku, zmieni całkowicie podejście do tofu. Gwarantujemy, że po spróbowaniu tego przepisu nikt nie pozna, że wegetariańskie bolognese jest bez mięsa. 

Składniki:
  • 2 kostki tofu naturalnego,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku,
  • sól i pieprz.
Wykonanie:
  1. Tofu odsącz z zalewy w ręczniku papierowym i przełóż do dużej miski.
  2. Rozkrusz kostki tofu na małe kawałki przy pomocy widelca.
  3. Dodaj sypkie składniki i wymieszaj, a następnie dodaj sos sojowy.
  4. Piekarnik nagrzej do 180°C. Tofu wyłóż na blachę i rozłóż równomiernie.
  5. Piecz mielone z tofu przez 20 minut, co chwilę przewracając, żeby się nie przypaliło.
  6. Kiedy mielone z tofu wyschnie i zrobi się chrupiące, wyjmij je z piekarnika.
Bolognese z mielonym tofu
fot. Adobe Stock

Do czego możesz użyć mielone z tofu? Oprócz pysznego sosu bolognese, przygotuj krokiety z farszem gołąbki, czy pyszne zapiekanki. Tak przygotowane tofu będzie z pewnością pysznym urozmaiceniem nie tylko wegetariańskiej diety.