Dieta wegetariańska i wegańska jest coraz popularniejsza. Niektórzy twierdzą, że jest ona monotonna i bez smaku – to nieprawda! Poniżej znajdziesz dwa przepisy na tofu, którymi z łatwością zastąpisz mięso i przekonasz się, że nawet spaghetti carbonara równie dobrze smakuje bez mięsnego dodatku.
Składniki:
Składniki:
fot. Adobe Stock
Do czego możesz użyć mielone z tofu? Oprócz pysznego sosu bolognese, przygotuj krokiety z farszem gołąbki, czy pyszne zapiekanki. Tak przygotowane tofu będzie z pewnością pysznym urozmaiceniem nie tylko wegetariańskiej diety.
Przepis na boczek z tofu
Jednym z ulubionych śniadań jest jajecznica z boczkiem, która często pojawia się na stole w sobotni lub niedzielny leniwy poranek. Zobacz, jak w prosty sposób możesz zastąpić mięso, sięgając po tofu i tylko kilka przypraw.Składniki:
- 1 kostka tofu naturalnego lub wędzonego,
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego lub 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki,
- 1 łyżka ostrej wędzonej papryki,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia (najlepiej rzepakowy, kokosowy, albo ryżowy).
- Tofu wyjmij z opakowania i odsącz z nadmiaru wody w ręczniku papierowym.
- Pokrój tofu na bardzo cienkie plasterki.
- Pozostałe składniki wymieszaj razem w podłużnym pojemniku i przełóż do niego ostrożnie plastry tofu.
- To ważne, aby każdy plasterek był dokładnie pokryty marynatą.
- Wstaw plastry tofu w marynacie do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Zamarynowane plastry tofu smaż na dużej ilości dobrze rozgrzanego oleju.
- Gdy plastry mocno się zarumienią i będą chrupiące, zdejmij je z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przepis na mielone z tofu
Bezmięsne mielone zrobione z kostki twarogu sojowego o neutralnym smaku, zmieni całkowicie podejście do tofu. Gwarantujemy, że po spróbowaniu tego przepisu nikt nie pozna, że wegetariańskie bolognese jest bez mięsa.Składniki:
- 2 kostki tofu naturalnego,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka czosnku w proszku,
- sól i pieprz.
- Tofu odsącz z zalewy w ręczniku papierowym i przełóż do dużej miski.
- Rozkrusz kostki tofu na małe kawałki przy pomocy widelca.
- Dodaj sypkie składniki i wymieszaj, a następnie dodaj sos sojowy.
- Piekarnik nagrzej do 180°C. Tofu wyłóż na blachę i rozłóż równomiernie.
- Piecz mielone z tofu przez 20 minut, co chwilę przewracając, żeby się nie przypaliło.
- Kiedy mielone z tofu wyschnie i zrobi się chrupiące, wyjmij je z piekarnika.
fot. Adobe Stock
Do czego możesz użyć mielone z tofu? Oprócz pysznego sosu bolognese, przygotuj krokiety z farszem gołąbki, czy pyszne zapiekanki. Tak przygotowane tofu będzie z pewnością pysznym urozmaiceniem nie tylko wegetariańskiej diety.