Zupę szparagową najczęściej przyrządza się w formie gładkiego kremu. Można ją przygotować z białych lub zielonych szparagów lub z fasolki szparagowej. Potrawę podaje się z grzankami, serem, sałatą bądź plasterkami bekonu.

Zupa ze szparagów

Aby przyrządzić zupę ze szparagów ,należy je opłukać, odłamać końcówki, obrać oraz pokroić na niewielkie kawałki. Następnie trzeba zeszklić cebulę na maśle, dodać do niej ziemniaki i szparagi, po czym smażyć przez około 2 minuty i przyprawić gałką muszkatołową oraz solą. Do powyższych składników dodaje się bulion i doprowadza do wrzenia oraz wrzuca się do niego główki szparagów. Następnie należy wlać gęstą śmietanę i zblendować całość na gładki krem.

Zupa fasolowa szparagowa

Fasolkę szparagową z powodzeniem można wykorzystać do zrobienia pysznej zupy. Przyrządza się ją na bazie bulionu z pietruszką, marchewką, porem i selerem. Warzywa po ugotowaniu trzeba wyjąć z wywaru i pokroić je w kosteczkę, a następnie z powrotem włożyć do garnka. Przyprawy niezbędne do przygotowania fasolowej zupy szparagowej to: cząber, mieszanka warzywna, pieprz i sól. Do doprawionego buliony należy wrzucić umytą fasolkę i ugotować do miękkości. Całość zagęszcza się za pomocą zasmażki z masła i mąki. Zupę szparagową najlepiej podawać z koperkiem oraz natką pietruszki. Można do niej dodać także groszek ptysiowy.
Zupa krem z groszku

Zupa krem z groszku

Zupa krem z zielonego groszku smakuje wyśmienicie w sezonie wiosennym i letnim. Warto ją podać z lekko podpieczonym pieczywem posmarowanym hummusem lub pastą warzywną. Dobrym pomysłem jest też dodanie groszku ptysiowego i ziołowych grzanek. Danie warto przyprawić cząbrem, miętą i sezamem. Zielony groszek ma słodki, delikatny smak, dlatego zupa krem spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Warzywo jest też bogate w białko, węglowodany i witaminy, dzięki czemu stanowi zdrowy i pożywny posiłek.

Zupa krem z pora

Zupa krem z pora

Zupa krem z pora smakuje najlepiej w sezonie letnim. Do przygotowania potrawy wystarczy kilka warzyw: por, cebula, ziemniaki i podstawowe przyprawy. Przed dodaniem pora, należy go podsmażyć, dzięki czemu warzywo zyska łagodniejszy smak. Podanie ziemniaków sprawi, że potrawa stanie się bardziej pożywna. Danie podaje się z przypieczonym chlebem lub bagietką. Zupę warto urozmaicić też serkiem topionym i szczyptą gałki muszkatołowej.

Zupa cebulowa krem

Zupa cebulowa krem

Zupa cebulowa krem to bardzo sycący posiłek, idealny na sezon jesienny i zimowy. Potrawa ta bardzo rozgrzewa organizm i ma wyrazisty, intensywny smak. Ze względu na dużą zawartość cebuli, zupa ma działanie wzmacniające odporność i bakteriobójcze. Dla podkreślenia aromatu dobrze jest dodać do potrawy białe wytrawne wino, koniak lub brandy. Zupę podaje się tradycyjnie z chrupiącą bagietką w połowie zanurzoną w daniu pod warstwą żółtego sera.

Znaleźliśmy 35 przepisów w kategorii Krem ze szparagów