Królik
królik

Przepisy na dania z królika

Dania z królika to zazwyczaj potrawy bardzo delikatne, a jednocześnie smaczne i bogate w cenne składniki odżywcze. Lekkostrawne mięso z królika, o niskiej zawartości cholesterolu, jest idealne zarówno dla osób będących na diecie, jak również dla tych którzy cierpią na niedobory białka. Zalety smakowe i zdrowotne mięsa króliczego coraz częściej docenia się w kuchni.

Za najbardziej wartościową część mięsa króliczego uważany jest comber. Z powodzeniem można go przyrządzić na wiele sposobów: upiec, ugotować, usmażyć lub chociażby poddusić.  Wychodzą z niego doskonałe pasztety i pieczenie. Świetnie smakuje także królik w śmietanie, w aromatycznym sosie lub w marynacie. Zdecydowanie bezkonkurencyjne są polędwiczki z królika oraz królik w winie.

Przed przygotowywaniem dania z królika warto pamiętać o skomponowaniu dobrej marynaty i o pozostawieniu w niej mięsa na kilka godzin. Przyprawy, które wybieramy do marynaty to kwestia naszej wyobraźni i kulinarnych upodobań. Dobrze sprawdzają się zalewy, których podstawą jest białe wino, maślanka albo ocet. Zachęcamy do przygotowania rarytasów z mięsem króliczym w roli głównej!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (194): kategoria: Królik    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane