Królik
królik

Przepisy na dania z królika

Dania z królika to zazwyczaj potrawy bardzo delikatne, a jednocześnie smaczne i bogate w cenne składniki odżywcze. Lekkostrawne mięso z królika, o niskiej zawartości cholesterolu, jest idealne zarówno dla osób będących na diecie, jak również dla tych którzy cierpią na niedobory białka. Zalety smakowe i zdrowotne mięsa króliczego coraz częściej docenia się w kuchni.

Za najbardziej wartościową część mięsa króliczego uważany jest comber. Z powodzeniem można go przyrządzić na wiele sposobów: upiec, ugotować, usmażyć lub chociażby poddusić.  Wychodzą z niego doskonałe pasztety i pieczenie. Świetnie smakuje także królik w śmietanie, w aromatycznym sosie lub w marynacie. Zdecydowanie bezkonkurencyjne są polędwiczki z królika oraz królik w winie.

Przed przygotowywaniem dania z królika warto pamiętać o skomponowaniu dobrej marynaty i o pozostawieniu w niej mięsa na kilka godzin. Przyprawy, które wybieramy do marynaty to kwestia naszej wyobraźni i kulinarnych upodobań. Dobrze sprawdzają się zalewy, których podstawą jest białe wino, maślanka albo ocet. Zachęcamy do przygotowania rarytasów z mięsem króliczym w roli głównej!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (189): kategoria: Królik    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

 
 Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane