Królik

królik

Przepisy na dania z królika

Dania z królika to zazwyczaj potrawy bardzo delikatne, a jednocześnie smaczne i bogate w cenne składniki odżywcze. Lekkostrawne mięso z królika, o niskiej zawartości cholesterolu, jest idealne zarówno dla osób będących na diecie, jak również dla tych którzy cierpią na niedobory białka. Zalety smakowe i zdrowotne mięsa króliczego coraz częściej docenia się w kuchni.

Za najbardziej wartościową część mięsa króliczego uważany jest comber. Z powodzeniem można go przyrządzić na wiele sposobów: upiec, ugotować, usmażyć lub chociażby poddusić.  Wychodzą z niego doskonałe pasztety i pieczenie. Świetnie smakuje także królik w śmietanie, w aromatycznym sosie lub w marynacie. Zdecydowanie bezkonkurencyjne są polędwiczki z królika oraz królik w winie.

Przed przygotowywaniem dania z królika warto pamiętać o skomponowaniu dobrej marynaty i o pozostawieniu w niej mięsa na kilka godzin. Przyprawy, które wybieramy do marynaty to kwestia naszej wyobraźni i kulinarnych upodobań. Dobrze sprawdzają się zalewy, których podstawą jest białe wino, maślanka albo ocet. Zachęcamy do przygotowania rarytasów z mięsem króliczym w roli głównej!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (209): kategoria: Królik    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane