Kuchnia, która swoje podstawy zawdzięcza wyjątkowo silnym wpływom kuchni Imperium osmańskiego, z różnych jego rejonów.
Kuchnia turecka, stała się wyjątkowo popularna w Polsce. W naszym rejonie często występuje, jako rodzaj fast food’u, obok popularnej kuchni orientalnej zwanej potocznie „chińszczyzną”.  Na szczęście tendencja kojarzenia kuchni tureckiej oraz orientalnej wyłącznie z niezdrowym jedzeniem ulega zmniejszeniu, a co za tym idzie powstają nowe prawdziwe restauracje serwujące oryginalne potrawy obu kuchni.

Kuchnia turecka charakteryzuje się zastosowaniem różnorodnych przypraw oraz powracaniem do tradycji. Warto wspomnieć, że potrawy tureckie bazują na przyprawach kuchni śródziemnomorskiej, dlatego podawane dania obfitują w warzywa i aromatyczne przyprawy. Najpopularniejszym daniem na świecie jest oczywiście kebab, obok którego stoi słynny turecki deser w postaci chałwy.
 
Podstawą tureckich dań jest połączenie smaku oraz wysokiej jakości produktów. Potrawy przygotowywane są ze świeżych owoców, warzyw oraz najlepszych gatunkowo mięs.
 
Śniadania tureckie, czyli kahvalti są wyjątkowo skromne, lecz bardzo smaczne.  Odnajdziemy w nich produkty takie jak: chleb, sery m.in.: owcze - beyaz peynir, żółte - kasar, miody, oliwki czy warzywa. Do popularnych śniadaniowych potraw zaliczamy: menemen - jajecznica z warzywami, zeytin - marynowane oliwki, beyaz peynir köftesi - kotleciki z białego sera oraz kumru, czyli turecka kanapka z wędliną i dodatkami.
 
Turecki przystawki - meze zawsze są podawane przed każdym obiadem.  Do przystawek najczęściej należą proste i łatwe sałatki ze świeżych warzyw lub placki. Chętnie podawane są takie dania jak şehriyli pilav - ryż z dodatkiem grillowanego mięsa, zeytin ezmesi, czyli pasta z czarnych oliwek bądź sałatka z kuskusem, czyli kisir.
 
Obiad zwany ogle yemei składa się z zupy - corba oraz dania głównego. Popularnymi zupami są: mantarli kabak çorbasi - zupa z cukinii i pieczarek, zupa z kukurydzy nazywana misir çorbasi, a także z selera – kereviz çorbasi. Jeżeli mówimy o daniach głównych popularnością cieszą się kotleciki z dodatkami - körili köftr, kebab, kebab bakłażanowy - isilim kebabi czy faszerowany kurczak o nazwie ispanakli tavuk sarma.
 
Tureckie desery są wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Przede wszystkim znane są na całym świecie. Do grona przepysznych łakoci należą chałwy, owoce kandyzowane, baklava, kadayifi, lokum zwane również rachatłukum czy ayran.
 
Jeśli chcecie zagłębić się w kuchnię turecką, wystarczy odwiedzić dział na portalu gotujmy.pl o nazwie kuchnia turecka. Zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Kuchnia turecka

Znaleźliśmy 112 przepisów w kategorii Kuchnia turecka

Pogaca z truskawkami

Pogaca z truskawkami

Noruas Noruas

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

 Turecki Menemen

Turecki Menemen

kloruś kloruś

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Turecki pieróg

Turecki pieróg

kasiunia kasiunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kebab 7

Kebab 7

Justyna92 Justyna92
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: