Jak szybko i skutecznie oddzielić białka od żółtek
Czy zdarza Ci się, że oddzielając białka od żółtek wpadnie Ci skorupka albo żółtko po prostu pęknie i białko już do niczego się nie nadaję ? Mam na to sprawdzony sposób.
Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.
W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.
W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.
Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.
Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.
Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.
Czy zdarza Ci się, że oddzielając białka od żółtek wpadnie Ci skorupka albo żółtko po prostu pęknie i białko już do niczego się nie nadaję ? Mam na to sprawdzony sposób.
Czasami jest tak, że piekąc ciasta ciężko je przełożyć na blaszkę, bo się po prostu klei...Zobacz jak wałkować klejące ciasto.
Kiełki- najprostszy sposób na domowe świeże kiełki
Pachnące róże są świetnym sposobem na aromatyzowanie nalewek, dżemów i różnych potraw.
Z czego zrobić pyszne chłodniki i jak? To proste!
Placki ziemniaczane to nie tylko nasza specjalność - jakie inne rodzaje placków na bazie ziemniaków nosi nasza planeta? Sprawdź!
Wraz z wiosną nadchodzi też krótki czas królowania rabarbaru. Co warto wiedzieć o tej roślinie?
Apetyczna babka może być jeszcze lepsza. Gdy wykorzysta się pewien trik przy pieczeniu tego ciasta. Polecamy :)
Przypalone mleko nie musi być już do wyrzucenia. Jest na to sposób, aby odzyskało swój poprzedni smak.
Ziemniak to jest to! Wybieramy ziemniaki na puree do zapiekania na sałatki zobacz jakie odmiany są najlepsze...