Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.

W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.

W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.

Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.

Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.

Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
 
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.

Mięso drobiowe jest bardzo zdrowe!
  • 1
primavera primavera | Srebrny Ekspert | Przepisów: 67, Artykułów: 50
Mięsa

Mięso drobiowe jest bardzo zdrowe!

Warto uwzględnić to bogate w białko mięso w naszym codziennym menu. Przedstawiam Wam prostych wskazówek, jak można przygotowywać drób w różnej postaci.

Ryba marynowana w occie
  • 1
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 131
Ryby

Ryba marynowana w occie

Mówimy - marynowanie, myślimy - ocet. Chciałabym podzielić się z Wami pomysłem, w jaki sposób można przyrządzić smażoną rybę w formie konserwy. Zapraszam do lektury!

Marynowanie ryb w soli i cukrze
  • 2
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 131
Ryby

Marynowanie ryb w soli i cukrze

Marynowanie to jeden z najstarszych sposobów konserwowania żywności. Korzystając z tej zapomnianej tradycji chciałabym podsunąć Wam pomysł na przygotowanie smacznej ryby!

Czy warto jeść dziczyznę?
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 131
Mięsa

Czy warto jeść dziczyznę?

Dziczyzna należy do mało popularnych gatunków mięsa. Jakie walory posiada i czy warto ją jeść? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w poradzie.

Masy tortowe - pyszne pomysły
gosia47-47 gosia47-47 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 849, Artykułów: 221
Ciasta

Masy tortowe - pyszne pomysły

Lubię eksperymentować w kuchni, odkrywać nowe smaki. Chciałabym podzielić się z Wami moimi ulubionymi, sprawdzonymi i smakowitymi propozycjami na masy tortowe.

Czym przełożyć andruty?
  • 4
BĄBELEK85 BĄBELEK85 | Srebrny Ekspert | Przepisów: 186, Artykułów: 74
Ciasta

Czym przełożyć andruty?

Chyba każdy, kto lubi słodycze nie pogardziłby chrupkim waflem z pysznym nadzieniem. Przeczytajcie, jak przygotować sobie taki smakołyk w domu.

Jak wykorzystać mrożony szpinak?
  • 1
BĄBELEK85 BĄBELEK85 | Srebrny Ekspert | Przepisów: 186, Artykułów: 74
Warzywa

Jak wykorzystać mrożony szpinak?

Odpowiednio doprawiony i podany, pozwoli raz na zawsze zapomnieć o "przykrym wspomnieniu z dzieciństwa". Przedstawiam kilka propozycji posiłków, które dzięki dodaniu szpinaku będą smakować rewelacyjnie!

Ozdabianie naszych słodkości, lukier czy masa?
  • 1
gosia47-47 gosia47-47 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 849, Artykułów: 221
Ciasta

Ozdabianie naszych słodkości, lukier czy masa?

Bardzo lubię ozdabiać ciasta. Dekorując słodkości można wspaniale spędzić czas łącząc przyjemne z pożytecznym - angażując do tego całą rodzinę! Można się tym bawić nie tylko samemu ale także z dziećmi. Zdarza się mi posypać na szybko cukrem pudrem i już, ale czasem bawię się fantazją.