

Tofu
Jest to koagulat mleka sojowego, czyli coś w rodzaju twarogu z soi.
Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.
W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.
W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.
Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.
Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.
Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.
Jest to koagulat mleka sojowego, czyli coś w rodzaju twarogu z soi.
Sekretem cukru trzcinowego jest melasa, która nadaje potrawom delikatny, lekko miodowy smak, określany często jako karmelowy...
Gotujemy kalafiora lub kapuste-brzydki zapach.
Ocet to wodny roztwór kwasu octowego. Czysty kwas octowy jest ciałem stałym.
Moje sposoby na udane ciasto drożdżowe.
Pochmurne, chłodne dni i brak słońca wpływają niekorzystnie na nasz nastrój - stajemy się smutni, apatyczni, zmęczeni, podatni na chandrę.
Trucizna zawarta w fugu ma działanie paraliżujące, więc pierwszym objawem mogą być wypadające z ręki pałeczki....
pasta stosowana w wielu daniach i kuchni orientalnej
to różne nazwy słodkiego owocu, zwanego też jabłkiem Orientu lub hurmą wschodnią...
smakowitej lub chińskiej, inaczej nazywany chińskim agrestem