Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.

W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.

W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.

Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.

Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.

Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
 
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.

dodatki do zup
kamila2478 kamila2478 | Mistrz Kuchni | Przepisów: 161, Artykułów: 56
Kącik Babci Halinki

dodatki do zup

Knelki i pulpety pochodzą z kuchni francuskiej. W XIX wieku zaczęto je podawać w Polsce jako dodatek do zup i potraw duszonych w sosie

Chłodniki
  • 2
kamila2478 kamila2478 | Mistrz Kuchni | Przepisów: 161, Artykułów: 56
Kącik Babci Halinki

Chłodniki

Hiszpańskie gazpacho, turecki cacik, grecki tarator czy rosyjska okroszka są znakomitymi przykładami chłodników.

Barszcze
kamila2478 kamila2478 | Mistrz Kuchni | Przepisów: 161, Artykułów: 56
Kącik Babci Halinki

Barszcze

Od wieków gotowano w Polsce barszcze, różniły się one jednak od jadanych przez nas dzisiaj barszczyków.

Zupy
kamila2478 kamila2478 | Mistrz Kuchni | Przepisów: 161, Artykułów: 56
Kącik Babci Halinki

Zupy

Wśród najstarszych zup, zwanych w średniowieczu polewkami, wymieniana jest także zupa piwna z serem i żółtkami – ceseata.