kayleb
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 25, Artykułów: 28Warzywa i owoce dla naszej skóry
Alternatywa dla solarium?
Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.
W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.
W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.
Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.
Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.
Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.
kayleb
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 25, Artykułów: 28Alternatywa dla solarium?
kamila2478
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 161, Artykułów: 56Knelki i pulpety pochodzą z kuchni francuskiej. W XIX wieku zaczęto je podawać w Polsce jako dodatek do zup i potraw duszonych w sosie
kamila2478
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 161, Artykułów: 56Na bogaty wybór zup w kuchni polskiej składają się nie tylko przepisy na nie, ale także różnorodne dodatki.
kayleb
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 25, Artykułów: 28Coś na mocne paznokcie
kamila2478
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 161, Artykułów: 56Hiszpańskie gazpacho, turecki cacik, grecki tarator czy rosyjska okroszka są znakomitymi przykładami chłodników.
kamila2478
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 161, Artykułów: 56Od wieków gotowano w Polsce barszcze, różniły się one jednak od jadanych przez nas dzisiaj barszczyków.
kamila2478
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 161, Artykułów: 56Wśród najstarszych zup, zwanych w średniowieczu polewkami, wymieniana jest także zupa piwna z serem i żółtkami – ceseata.
kayleb
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 25, Artykułów: 28Receptura warzenia ziół
kamila2478
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 161, Artykułów: 56Sałata uprawiano w Chinach w V wieku p.n.e., znana była też w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie.
kamila2478
| Mistrz Kuchni | Przepisów: 161, Artykułów: 56Sałatki pojawiły się w kuchni polskiej pod koniec XVIII wieku.