Jak zrobić pasztet?
Pasztet możemy przygotować z różnorodnych rodzajów mięsa, które gotujemy, bądź dusimy, a następnie mielimy, łączymy z dodatkami i zapiekamy. Możemy dodać do niego ulubione warzywa, czy kasze.
Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.
Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.
Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.
Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.
Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.
Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.
Pasztet możemy przygotować z różnorodnych rodzajów mięsa, które gotujemy, bądź dusimy, a następnie mielimy, łączymy z dodatkami i zapiekamy. Możemy dodać do niego ulubione warzywa, czy kasze.
Do wykonania pysznego, delikatnego i soczystego mięsa z grilla potrzebujemy kilka piersi kurczaka, podstawowe przyprawy i sos barbecue. Grillujemy ok. 30-40 minut uważając, żeby nie przypalić mięsa.
Do wykonania pysznych ziemniaków z grilla potrzebujemy kilku sztuk dobrych, podgotowanych ziemniaków, oliwę z oliwek, czosnek i ulubione przyprawy. Pieczemy w folii aluminiowej ok. 30-40 min.
Jedną z najpopularniejszych sałatek do dań z grilla jest ta z ziemniakami. Do jej przygotowania potrzebujemy ugotowane młode ziemniaki, świeżą cebulę i koperek, ogórki małosolne, olej oraz przyprawy.
Kaszę kukurydzianą wsypujemy do zimnej wody i gotujemy przez 15-20 minut od wrzenia. Na jedną szklankę kaszy powinno przypadać około 2,5 szklanki wody.
Ugotowane jajka, szczypiorek i majonez wystarczą do przygotowania prostej pasty jajecznej do pieczywa. Z majonezu możesz jednak zrezygnować, a skład pasty wzbogacić o awokado. Oto 2 przepisy na smaczną pastę jajeczną!
Polędwiczki wieprzowe smażymy na maśle, oleju lub oliwie przez 3-4 minuty z każdej strony. Tłuszcz na patelni powinien być bardzo gorący. Z czym podać polędwiczki wieprzowe i jak sprawdzić, czy mięso jest odpowiednio usmażone? Zobacz!
Do bigosu najlepiej pasuje półwytrawne lub wytrawne wino czerwone. Możemy użyć również białego, aby kapusta nie ściemniała.
Flaki gotujemy w wodzie przez 2 godziny, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa m.in. marchew i seler.
Rybę pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W zależności od wielkości i rodzaju ryby dostosowujemy czas pieczenia.