Co jeść przy cukrzycy?
Przy cukrzycy każdego typu zaleca się zrezygnowanie z potraw smażonych oraz uważny wybór owoców. Prawidłowa dieta powinna być dostosowana indywidualnie do danej osoby.
Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.
Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.
Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.
Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.
Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.
Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.
Przy cukrzycy każdego typu zaleca się zrezygnowanie z potraw smażonych oraz uważny wybór owoców. Prawidłowa dieta powinna być dostosowana indywidualnie do danej osoby.
Na pizzy możemy umieścić różne rodzaje sera. Może to być mozzarella, ser żółty, pleśniowy, a także ser feta. Pamiętajmy by używać produktów dobrej jakości, wtedy nasza potrawa będzie pyszna.
Stek wołowy przyrządzamy na patelni grillowej, smażąc go kilka minut z obydwu stron w zależności od stopnia wysmażenia. Przyprawiamy go po zdjęciu z patelni.
Schab przygotowujemy w całości, marynujemy go w ulubionych przyprawach i pieczemy lub kroimy w plastry i smażymy albo dusimy.
Ziemniaki pieczemy w zależności od ich sposobu podania – w całości 25 – 60 minut, natomiast pokrojone w ćwiartki przez 30 do 40 minut. Ziemniaki z piekarnika to smaczny dodatek do obiadu lub danie samo w sobie. Zobacz, jak upiec je idealnie!
Risotto z kurczakiem powstaje poprzez duszenie ryżu z bulionem i dodatkami na patelni do momentu, aż całość zgęstnieje. Całość oprósza się parmezanem i odrobiną masła.
Domową chałwę przygotowuje się ze zmielonego sezamu lub słonecznika połączonego z miodem. Można ją wzbogacić orzechami lub innymi dodatkami.
Makaron łazanki robi się z mąki, jajka i wody. Całość się zagniata, wałkuje i wycina na drobne kwadraty. Łazanki można serwować z mięsem mielonym, kapustą kiszoną lub makiem.
Grzyby leśne lub pieczarki kroi się na mniejsze kawałki, wkłada do słoika i zalewa marynatą na bazie octu i przypraw. Po kilku dniach grzybki są gotowe.
Paprykarz możemy przygotować w domu. Wystarczy nam do tego ryż, wędzona ryba, warzywa, zwłaszcza pomidory oraz przyprawy.