Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Krokosz barwierski - magia koloru
  • 3
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Krokosz barwierski - magia koloru

Kardi, inaczej krokosz barwierski, to ciekawa jednoroczna roślina, która ma wiele zastosowań. Niegdyś stosowany jako podróbka szafranu, obecnie używany jest do barwienia zup, ciast oraz napojów. Sprawdź do czego może Cię zainspirować!

Jak zrobić barszcz biały?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić barszcz biały?

Barszcz biały gotuje się na bazie zakwasu, białej kiełbasy, śmietany i przypraw. Tak przygotowany serwuje się zazwyczaj na Wielkanoc z dodatkiem ziemniaków.

Portulaka - niepozorna bomba witaminowa
  • 4
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Portulaka - niepozorna bomba witaminowa

Delikatne liście portulaki zawierają więcej kwasów omega-3 niż niektóre z ryb. Jeżeli jesteś weganem, który unika spożycia wszystkich odzwierzęcych produktów, to wspaniałe rozwiązanie dla Ciebie! Już dziś sięgnij po tę roślinę, aby uzupełnić swoją dietę w zdrowe tłuszcze!

Skomponuj własne musli!
  • 4
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Skomponuj własne musli!

Zdrowe śniadanie w postaci musli to podstawa udanego dnia. Jeśli nigdy nie przyrządzaliście go w domu, koniecznie nadróbcie zaległości! Jak je zrobić i z czym podawać? Odpowiedź znajdziecie poniżej!

Batawia - prekursor sałaty lodowej
  • 3
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Batawia - prekursor sałaty lodowej

Sałata to główny składnik smacznych i zdrowych sałatek, zarówno warzywnych, jak i owocowych. Jedną z przedstawicielek tej rodziny jest batawia - krucha, karbowana odmiana, której warto przyjrzeć się bliżej!

Salsefia - owsiany korzonek
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Salsefia - owsiany korzonek

Często niepozorne, mało atrakcyjne składniki nie zachęcają do eksperymentowania w kuchni. Salsefia, inaczej kozibród porolistny to nieocenione, nieskomplikowane w przygotowaniu warzywo, którym warto urozmaicić swoje potrawy!

Szpajza czyli deser ze Śląska
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Szpajza czyli deser ze Śląska

Wiecie co to jest szpajza? To coś smakowitego dla wszystkich którzy sądzą, że kuchnia Śląska to tylko kluski i rolada. Koniecznie przeczytajcie nasz artykuł i dowiedzcie się więcej o tym regionalnym, słodkim przysmaku!

Ryż na słodko
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Ryż na słodko

Ryż to wszechstronny, a przy tym łatwy w przyrządzeniu produkt. Króluje na stołach pod postacią dań głównych, zapiekanek, sałatek ale bardzo często także deserów. Nic w tym nadzwyczajnego - ryż na słodko to przecież rarytas, który smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Sprawdźcie z czym smakuje najlepiej!

Jak zrobić majonez?
  • 3
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić majonez?

Lubicie jajka w majonezie, a może wolicie użyć go do dekoracji sałatki? Majonez to niezastąpiony produkt do wielu dań i przekąsek. Przeczytajcie artykuł i dowiedzcie się, jak przyrządzić go w domu!