Dlaczego warto klarować masło? Poznaj właściwości tego rodzaju tłuszczu!
Poznaj zalety klarowanego masła i przekonaj się, że warto mieć je w lodówce! Oto dlaczego warto klarować masło oraz jak to zrobić samodzielnie.
Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.
Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.
Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.
Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.
Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.
Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.
Poznaj zalety klarowanego masła i przekonaj się, że warto mieć je w lodówce! Oto dlaczego warto klarować masło oraz jak to zrobić samodzielnie.
Dzień zaczynasz od wypicia kawy, a na śniadanie nie starcza już czasu? To błąd! O tym, jak poważny, rozmawiamy z dietetykiem. Porad na temat zdrowego śniadania i jego roli jest mnóstwo, ale czy wiesz, czego lepiej na śniadanie nie jeść? Zobacz i nie popełniaj więcej tych błędów!
Podstawą sałatki nicejskiej jest tuńczyk i jajko na twardo. Składniki mieszamy z sałatą, oliwkami i dowolnymi warzywami. Całość podajemy z dressingiem przygotowanym na bazie oliwy, musztardy i soku z cytryny. Zrób sałatkę nicejską, jej smak Cię zaskoczy!
Dynia, cukier i dodatki - tylko tyle potrzeba, by zrobić pyszny dżem z dyni. Do przygotowania dyniowej konfitury możesz wykorzystać także pomarańczę, jabłka oraz galaretkę. Dynię przeznaczoną na dżem trzeba wcześniej obrać i pokroić w kostkę - dzięki temu szybciej zmięknie.
Chłopski garnek to popularne danie jednogarnkowe, o którym przypominamy sobie zwykle jesienią. Wypróbuj nasz przepis na chłopski garnek - wykorzystaj to, co masz w kuchni! Podstawą chłopskiego garnka jest oczywiście mięso: ma być treściwie i smacznie!
Sos beszamelowy czyli popularny beszamel to niezastąpiony dodatek do zapiekanek obiadowych. Beszamel robi się z masła, mąki, mleka i gałki muszkatołowej. Zrób sos beszamelowy z naszego przepisu!
Grzybowy sos najlepiej komponuje się z dziczyzną i każdym innym rodzajem mięsa. Chętnie serwujemy go z pyzami ziemniaczanymi a także z naleśnikami. W tej roli spróbuj także sosu kurkowego. Oto jak zrobić pyszny sos kurkowy krok po kroku.
Dżem z pigwy to doskonały dodatek, który ubogaca smak herbaty. Zobacz, jak zrobić konfiturę z pigwy - oto gotowy przepis. Przygotuj: 2 kg pigwy, 1 kg cukru, 1,5 szklanki wody i sok z 1 cytryny.
Podczas jedzenia świeżych fig możesz odczuwać charakterystyczne mrowienie. Dowiedz się, co jest jego przyczyną i czy w związku z tym figi trzeba obierać przed jedzeniem.
Czy suszone figi to przekąska jakich wiele, czy może prawdziwa kopalnia witamin? Zobacz czy możesz jeść suszone figi na diecie i ile mają kalorii!