Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Tego nie jedz na śniadanie!
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Tego nie jedz na śniadanie!

Dzień zaczynasz od wypicia kawy, a na śniadanie nie starcza już czasu? To błąd! O tym, jak poważny, rozmawiamy z dietetykiem. Porad na temat zdrowego śniadania i jego roli jest mnóstwo, ale czy wiesz, czego lepiej na śniadanie nie jeść? Zobacz i nie popełniaj więcej tych błędów!

Sałatka nicejska - proste składniki, niebanalny efekt!
cherry cherry | Złoty Ekspert | Przepisów: 508, Artykułów: 729
Kulinarne ABC

Sałatka nicejska - proste składniki, niebanalny efekt!

Podstawą sałatki nicejskiej jest tuńczyk i jajko na twardo. Składniki mieszamy z sałatą, oliwkami i dowolnymi warzywami. Całość podajemy z dressingiem przygotowanym na bazie oliwy, musztardy i soku z cytryny. Zrób sałatkę nicejską, jej smak Cię zaskoczy!

Jak zrobić sos kurkowy?
cherry cherry | Złoty Ekspert | Przepisów: 508, Artykułów: 729
Kulinarne ABC

Jak zrobić sos kurkowy?

Grzybowy sos najlepiej komponuje się z dziczyzną i każdym innym rodzajem mięsa. Chętnie serwujemy go z pyzami ziemniaczanymi a także z naleśnikami. W tej roli spróbuj także sosu kurkowego. Oto jak zrobić pyszny sos kurkowy krok po kroku.

Jak zrobić dżem z pigwy? To proste!
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić dżem z pigwy? To proste!

Dżem z pigwy to doskonały dodatek, który ubogaca smak herbaty. Zobacz, jak zrobić konfiturę z pigwy - oto gotowy przepis. Przygotuj: 2 kg pigwy, 1 kg cukru, 1,5 szklanki wody i sok z 1 cytryny.