Pesto z rukoli to wspaniała i nieco tańsza alternatywa dla tradycyjnego pesto z bazylii. Co ciekawe, standardowe składniki używane do zrobienia klasycznego wydania tego sosu, możesz zastąpić tańszymi i łatwiej dostępnymi produktami.
Do zrobienia pesto z rukoli potrzebujesz:
fot. Adobe Stock
Kolejną propozycją są włoskie gnocchi z pesto z rukoli. Te miękkie ziemniaczane kluski przypominają nasze kopytka i są kolejnym pomysłem na szybkie danie. Jako przekąska lub kolacja pesto z rukoli na grzankach sprawdzi się idealnie! Nie ma nic pyszniejszego niż kromka domowego chleba z warstwą aromatycznego pesto z rukoli.
Zobacz jak łatwo zabrać się za domowy wypiek chleba i cieszyć się ciepłą pajdą chleba każdego ranka.
Jak zrobić pesto z rukoli - przepis podstawowy
Pesto z rukoli możesz zrobić z różnymi dodatkowymi składnikami. Będzie smakowało wspaniale z suszonymi pomidorami czy kaparami. Poniżej znajdziesz podstawowy przepis na pesto z rukoli, który możesz urozmaicać o dowolne smaki, na które masz akurat ochotę.Do zrobienia pesto z rukoli potrzebujesz:
- 150 g rukoli,
- oliwę z oliwek,
- 50 g parmezanu lub grana padano,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka kropli soku z cytryny,
- 3 łyżki prażonych ziaren słonecznika (możesz zastąpić je orzechami piniowymi, włoskimi lub nerkowcami),
- sól, pieprz.
- Wszystkie składniki, oprócz soli i pieprzu, umieść w misie blendera, albo wykorzystaj blender ręczny.
- Blenduj składniki powoli i dokładnie.
- Dodaj oliwę i mieszaj do momentu połączenia się wszystkich produktów. Konsystencja nie powinna być zbyt płynna. Jeśli pesto z rukoli jest zbyt gęste, dodaj więcej oliwy. Oprósz wszystko solą i pieprzem do smaku.
- Gotowe pesto z rukoli umieść w szklanym słoiku. Wierzch zalej oliwą, aż przykryje swoją warstwą gotowy sos – ten zabieg sprawi, że pesto z rukoli będzie można przechowywać przez długi czas w lodówce. Warstwa tłuszczu chroni produkt przed spleśnieniem.
fot. Adobe Stock
Do czego wykorzystać pesto z rukoli?
Możliwości na wykorzystanie pesto z rukoli jest bez liku! Podstawowym pomysłem na wykorzystanie sosu jest spaghetti z pesto z rukoli. Gotowy sos z liści rukoli uratuje każdy obiad, jeśli nie masz dużo czasu. Wystarczy ugotować makaron i wymieszać go z pesto z rukoli – szybki i pyszny obiad gwarantowany!Kolejną propozycją są włoskie gnocchi z pesto z rukoli. Te miękkie ziemniaczane kluski przypominają nasze kopytka i są kolejnym pomysłem na szybkie danie. Jako przekąska lub kolacja pesto z rukoli na grzankach sprawdzi się idealnie! Nie ma nic pyszniejszego niż kromka domowego chleba z warstwą aromatycznego pesto z rukoli.
Zobacz jak łatwo zabrać się za domowy wypiek chleba i cieszyć się ciepłą pajdą chleba każdego ranka.