Jak zrobić pesto z rukoli?

Pesto z rukoli zrobisz przy pomocy blendera - użyj liści rukoli, dobrej oliwy, sera, czosnku i orzechów. Pesto z rukoli sprawdzi się w wielu daniach i pomoże przygotować szybki i smaczny obiad.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić pesto z rukoli?
fot. Adobe Stock
Pesto z rukoli to wspaniała i nieco tańsza alternatywa dla tradycyjnego pesto z bazylii. Co ciekawe, standardowe składniki używane do zrobienia klasycznego wydania tego sosu, możesz zastąpić tańszymi i łatwiej dostępnymi produktami.

Jak zrobić pesto z rukoli - przepis podstawowy

Pesto z rukoli możesz zrobić z różnymi dodatkowymi składnikami. Będzie smakowało wspaniale z suszonymi pomidorami czy kaparami. Poniżej znajdziesz podstawowy przepis na pesto z rukoli, który możesz urozmaicać o dowolne smaki, na które masz akurat ochotę.

Do zrobienia pesto z rukoli potrzebujesz:
  • 150 g rukoli,
  • oliwę z oliwek,
  • 50 g parmezanu lub grana padano,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka kropli soku z cytryny,
  • 3 łyżki prażonych ziaren słonecznika (możesz zastąpić je orzechami piniowymi, włoskimi lub nerkowcami),
  • sól, pieprz.
Wykonanie przepisu:
  1. Wszystkie składniki, oprócz soli i pieprzu, umieść w misie blendera, albo wykorzystaj blender ręczny.
  2. Blenduj składniki powoli i dokładnie.
  3. Dodaj oliwę i mieszaj do momentu połączenia się wszystkich produktów. Konsystencja nie powinna być zbyt płynna. Jeśli pesto z rukoli jest zbyt gęste, dodaj więcej oliwy. Oprósz wszystko solą i pieprzem do smaku.
  4. Gotowe pesto z rukoli umieść w szklanym słoiku. Wierzch zalej oliwą, aż przykryje swoją warstwą gotowy sos – ten zabieg sprawi, że pesto z rukoli będzie można przechowywać przez długi czas w lodówce. Warstwa tłuszczu chroni produkt przed spleśnieniem.

makaron z pesto z rukoli
fot. Adobe Stock
 

Do czego wykorzystać pesto z rukoli?

Możliwości na wykorzystanie pesto z rukoli jest bez liku! Podstawowym pomysłem na wykorzystanie sosu jest spaghetti z pesto z rukoli. Gotowy sos z liści rukoli uratuje każdy obiad, jeśli nie masz dużo czasu. Wystarczy ugotować makaron i wymieszać go z pesto z rukoli – szybki i pyszny obiad gwarantowany!

Kolejną propozycją są włoskie gnocchi z pesto z rukoli. Te miękkie ziemniaczane kluski przypominają nasze kopytka i są kolejnym pomysłem na szybkie danie. Jako przekąska lub kolacja pesto z rukoli na grzankach sprawdzi się idealnie! Nie ma nic pyszniejszego niż kromka domowego chleba z warstwą aromatycznego pesto z rukoli.

Zobacz jak łatwo zabrać się za domowy wypiek chleba i cieszyć się ciepłą pajdą chleba każdego ranka.