Co to jest poke bowl?
Poke bowl to bardzo sycące danie wywodzące się z kuchni hawajskiej z elementami kuchni japońskiej. W oryginalnej wersji jego podstawą jest ugotowany ryż, surowa, pieczona lub marynowana ryba, sos i ulubione świeże dodatki. Ten przysmak – jak nazwa wskazuje – podawany jest misce.Sprawdź jak ugotować ryż prawidłowo.
Sama nazwa poke oznacza „pokrojone na kawałki” i dotyczy w szczególności użytej w przepisie ryby, ale też innych składników, które umieszczone są w misce. Bowl to po prostu miska, w której znajdują się wszystkie elementy dania.
Jak jeść poke bowl?
Poke bowl podawany jest w misce, w której umieszczone są wszystkie składniki. W osobnej miseczce znajduje się sos, który może być umieszczony obok dania lub w środku naczynia ze wszystkim składnikami. Poke bowl tradycyjnie je się pałeczkami, maczając w sosie poszczególne składniki lub mieszając wszystkie składniki razem z dressingiem.Zobacz jak jeść pałeczkami – instrukcja krok po kroku.
fot. Adobe Stock
Danie można zjeść na lunch, obiad lub obfite śniadanie. Jest wspaniałą opcją do wzięcia na wynos i nie wymaga podgrzewania, więc poke bowl można zjeść w każdej okoliczności.
Prosty przepis na poke bowl
Składniki:- 1 szklanka ryżu (najlepiej do sushi),
- 2 plastry wędzonego łososia,
- ½ zielonego ogórka,
- ½ świeżego mango,
- 2 rzodkiewki,
- ½ awokado,
- 5 pomidorków koktajlowych,
- ¼ czerwonej cebuli,
- 1 łyżka ziaren sezamu,
- 2 łyżki glonów wakame (opcjonalnie).
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 1 łyżka octu ryżowego lub balsamicznego.
- Ryż do sushi ugotuj w proporcji 1:1, aż wchłonie całą wodę. Pozostaw na 15 minut pod przykryciem. Łososia pokrój na mniejsze kawałki.
- Pozostałe składniki pokrój według uznania w kostkę lub plastry, a cebulę w cienkie piórka.
- Na dnie dużej miski umieść porcję ryżu. Na wierzch ułóż kawałki łososia i resztę składników. Posyp całość sezamem.
- Składniki sosu wymieszaj dokładnie i umieść w małej miseczce. Poke bowl jest gotowe!
fot. Adobe Stock
Co jeszcze dodać do poke bowl?
Tak naprawdę rodzaj składników zależy wyłącznie od własnych preferencji. Przygotowując poke bowl warto sięgnąć po sezonowe produkty. Nie bój się łączyć owoców z warzywami, to wspaniała, orzeźwiająca i pełna witamin kompozycja. Co możesz dodać do swojej hawajskiej miski?Do poke bowl warto dodać:
- kiszonki - kalafiora, rzodkiewkę, ogórka;
- pieczone lub grillowane mięso – kurczaka, indyka;
- wędzone, surowe, pieczone lub gotowane ryby,
- groszek cukrowy,
- arbuza,
- ananasa,
- brzoskwinię,
- krewetki,
- marynowany imbir,
- oliwki,
- ser feta lub halloumi,
- marchewkę,
- kiełki,
- kapustę czerwoną,
- roszponkę lub rukolę,
- orzechy i ziarna,
- ciecierzycę,
- wędzone tofu.
Śmiało eksperymentuj także z sosami – tutaj możesz tworzyć własne receptury do woli. W daniu sprawdzą się zarówno dressingi na bazie składników azjatyckich jak sos sojowy, rybny, ale także sosy jogurtowe czy owocowe chutneye. Poke bowl to też świetny sposób na tzw. czyszczenie lodówki. Połącz to, co masz dostępne w kuchni i stwórz w kilka chwil pyszne i sycące danie.