Cielęcina to mięso z cieląt, które nie skończyły jeszcze 6 miesięcy. Jest to mięso bardzo delikatne, zawierające małą ilość tłuszczu, dzięki czemu jest  składnikiem wielu potraw dietetycznych.

Jest to idealny produkt dla małych dzieci, podawany szczególnie w zupach. W Polsce mięso cielęce wykorzystywane jest rzadziej niż wieprzowina czy wołowina, ale w ostatnich latach uległo to zmianie.

Cielęcina należy do mięs czerwonych, jest połyskująca  i ma charakterystyczny, lekko kwaśny zapach. Mięso to przygotowuje się na wiele rożnych sposobów:  smaży, gotuje, dusi a także piecze na grillu. Potrawy jakie powstają z tego cudownego mięsa to przede wszystkim gulasze.

Inną wspaniałą potrawą jest gicz cielęca podawana z sosie własnym w towarzystwie ziemniaków i warzyw. Cielęcina świetnie wpasowuje się w wizję czegoś odświętnego, dlatego bardzo często podawana jest w restauracjach. Najczęściej zamawiane są eskalopki, sznycle, górka cielęca i ozorki. Nasi użytkownicy świetnie potrafią odtworzyć  przepisy na te pyszności, często je urozmaicając cudownymi dodatkami!

Zdjęcie: Fotolia
Eskalopki

Eskalopki

Eskalopki to pyszne danie mięsne serwowane najczęściej z różnymi sosami: pieczeniowym, pomidorowym, śmietanowym lub grzybowym. Można je podawać z dodatkiem gotowanych ziemniaków, kładzionych klusków lub białego ryżu. Klasyczne eskalopki przygotowuje się z mięsa cielęcego, chociaż nierzadko do ich zrobienia wykorzystuje się mięso drobiowe: kurczaka bądź indyka. Ponadto kotleciki można smażyć w panierce z mąki bądź wybrać wersję niepanierowaną.

Kebab

Kebab

Kebab pochodzi z kuchni arabskiej i podawany jest w bułce, picie, tortilli oraz jako danie kebab z frytkami i sosami. Mięso na kebab – baraninę, kurczaka lub cielęcinę - piecze się na pionowym rożnie i odkrawa skrawki ostrym nożem. Można przyrządzić z niego sałatkę kebab z sałatą, pomidorami, ogórkami, czerwoną cebulą, serem feta i sosem czosnkowym. Wegetariański kebab, zwany inaczej falafelem, robi się ze smażonych kotlecików z ciecierzycy bądź bobu z czosnkiem, pietruszką, kolendrą i kuminem.

Cielęcina duszona

Cielęcina duszona

Cielęcina duszona to idealne danie dla osób dbających o linię. Mięso jest chude, delikatne i można je przyrządzić w sosie własnym z warzywami. Pokrojenie go na małe paseczki, znacznie skróci czas przygotowania. Cielęcinę dusi się na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem. Najpierw podsmaża się ją na odrobinie oleju lub bez tłuszczu (np. na teflonowej patelni), następnie podlewa bulionem i dusi pod przykryciem przez około 20 min. Cielęcina smakuje wybornie w sosie śmietanowym. To danie za którym przepadają dzieci.

Sznycel po wiedeńsku

Sznycel po wiedeńsku

Sznycel wiedeński to austriacka potrawa tradycyjnie przygotowywana z cielęciny, którą panieruje się w bułce tartej. W Polsce z uwagi na wysoki koszt mięsa cielęcego, często zastępuje się go schabem. Kotlet smaży się na klarowanym maśle i podaje udekorowany plasterkami bądź cząstkami cytryny. W tradycyjnej kuchni austriackiej, sznycel po wiedeńsku serwuje się z sałatką ziemniaczaną. Do przyrządzenia klasycznej wersji wykorzystuje się: cielęcinę, jaja, klarowne masło, mąkę, bułkę tartą oraz sól. Nierzadko sznycel podaje się z sadzonym jajkiem, które kładzie się bezpośrednio na usmażonym kotlecie. Potrawę można posypać posiekanym, świeżym szczypiorkiem.

Pieczeń cielęca

Pieczeń cielęca

Pieczeń cielęca duszona w ziołach to idealne danie na wystawny obiad. Cielęcina jest jednym z najwyżej cenionych mięs ‒ ma delikatny smak, zawiera minimalną ilość tłuszczu, a przy tym dostarcza dużo białka i witaminy B2. Nie trzeba jej długo piec ‒ kilogramowa pieczeń cielęca staje się krucha po godzinie w piekarniku nagrzanym do 200°C. Aby była soczysta, warto polewać ją od czasu do czasu sosem z białego wina i oliwy z oliwek. Najlepiej smakuje z estragonem, lubczykiem, cząbrem i bazylią.

Cevapcici

Cevapcici

Cevapcici (ćevapčići) to przysmak kuchni bałkańskiej. Potrawę przyrządza się z mielonego mięsa uformowanego na kształt kiełbasek lub podłużnych kotletów. Mięso nabija się na patyczki do szaszłyków, a następnie grilluje. Oryginalny przepis na cevapcici dopuszcza użycie mięsa wołowego i jagnięciny, ewentualnie cielęciny. W polskiej wersji potrawę można jednak przyrządzić z różnego rodzaju mięsa, także wieprzowego czy drobiowego, a zamiast na grillu upiec w piekarniku. Cevapcici podaje się z zwykle ajvarem (ostrą pastą warzywną) i sosem tzatziki.

Polecane przepisy do kategorii Cielęcina

Znaleźliśmy 541 przepisów w kategorii Cielęcina

Pieczeń cielęca zawijana

Pieczeń cielęca zawijana

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Cielęcina marengo

Cielęcina marengo

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: