Dorsz to ryba charakteryzująca się białym i wyśmienitym mięsem. Jest powszechnie dostępna. Mięso tej ryby jest bogate w pełnowartościowe białko będące dobrą alternatywą dla mięs czerwonych i drobiu. Dorsz to bogactwo witaminy D3, witaminy B12, fosforu, selenu oraz bogactwo kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3.

Pomysłów na dorsza jest wiele. Na obiad idealny będzie dorsz pieczony w piekarniku, smażony lub pieczony w folii. Dorsza można też pikantnie doprawiać cebulą, ostrą papryką lub podać ją z ostrym i aromatycznym sosem.  Dorsz w wersji delikatnej najlepiej smakuje w sosie, z warzywami czy w pomidorach. Filety z dorsza, świetnie sprawdzają się w wersji marynowanej czy z grillaDorsz jest często głównym składnikiem zupy rybnej. bazowa ryba wchodząca w skład zupy rybnej.   



Zdjęcie: Fotolia

Dorsz smażony

Dorsz smażony

Dorsz smażony na patelni będzie miał chrupiącą skórkę i soczyste mięso. Przed położeniem na rozgrzany olej, rybę należy natrzeć solą, pieprzem lub np. tymiankiem albo czosnkiem. Dorsza smażonego na maśle można zrobić z panierką lub bez. Ryba dobrze smakuje z tłuczonymi ziemniakami, frytkami, surówką z kiszonej kapusty lub innymi dodatkami do obiadu. Smażony filet z dorsza będzie miał delikatny, maślany smak, który można podkreślić, dodając na patelnię odrobinę czosnku pokrojonego na kawałki lub przeciśniętego przez praskę.

Dorsz pieczony

Dorsz pieczony

Dorsz pieczony w piekarniku to pomysł na lekki, niskokaloryczny obiad dla miłośników rybnych dań. Przed pieczeniem rybę należy oczyścić z łusek, a w przypadku filetów opłukać pod bieżącą wodą. Aby dorsz miał wyrazisty smak, naciera się go wcześniej solą, pieprzem lub czosnkiem albo polewa własnoręcznie zrobioną marynatą np. z soku z cytryny lub jogurtu. Dorsz pieczony z warzywami dobrze smakuje z np. marchewką, cebulą, porem, pomidorami lub selerem. Dorsz zapiekany na grillu będzie dobrze smakować, jeśli owinie się go wcześniej folią aluminiową, a do środka włoży odrobinę masła i świeżego tymianku.

Dorsz z warzywami

Dorsz z warzywami

Dorsz z warzywami to pyszne danie, które jednocześnie jest niskokaloryczne i zdrowe. Do jego przygotowania możemy wykorzystać różnorodne warzywa- pomidory, marchewkę, cukinie, cebule, czy paprykę. Świetnie smakuje dorsz pieczony, duszony, czy parowany z warzywami.

Dorsz w cieście

Dorsz w cieście

Dorsz w cieście to potrawa, którą możemy zaserwować na rodzinny obiad. Możemy przygotować go na różne sposoby, zawsze będzie smakował wyśmienicie. Chrupiąca z wierzchu i soczysta w środku ryba na pewno będzie bardzo smakować domownikom. Przyrządzimy dorsza w cieście francuskim, piwnym lub naleśnikowym. Świetnie będzie pasować do ziemniaków z wody i ulubionej surówki.

Znaleźliśmy 813 przepisów w kategorii Dorsz

Dorsz Vincentina

Dorsz Vincentina

Bahus Bahus

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dorsz pod beszamelem

Dorsz pod beszamelem

Bahus Bahus

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dorsz po hiszpańsku

Dorsz po hiszpańsku

Bahus Bahus

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dorsz po hiszpańsku

Dorsz po hiszpańsku

Bahus Bahus
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dorsz po darłowsku

Dorsz po darłowsku

Bahus Bahus
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zapiekanka rybna

Zapiekanka rybna

sandra200 sandra200

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasta z dorsza

Pasta z dorsza

Asieczka Asieczka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Porrusalda

Porrusalda

Babcia Halinka Babcia Halinka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba po baskijsku

Ryba po baskijsku

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba duszona z jabłkami

Ryba duszona z jabłkami

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dorsz pieczony w folii

Dorsz pieczony w folii

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: