Kuchnia Meksyku jest znana i ceniona na całym w świecie.
Wyróżnia się bogactwem wyrazistych smaków, kolorów i aromatów. Pyszne meksykańskie dania przywodzą na myśl radosną fiestę i zabawę z przyjaciółmi do samego rana.
Kuchnia meksykańska – ogólna charakterystyka
Kuchnia w stylu meksykańskim charakteryzuje się
ostrością i wyrazistymi smakami. Potrawy są zawsze mocno przyprawione czerwoną papryką i chili. Często stosuje się także oregano, cząber, tymianek i cebulę. Nieodłączny składnik meksykańskich dań to rośliny strączkowe, przede wszystkim czerwona fasola. Bardzo popularne są także potrawy meksykańskie z
mięsem mielonym i kukurydzą. W Meksyku dominują dania sycące i pożywne – na pewno zaspokoją nawet największy głód.
Zupa meksykańska
Tradycyjna meksykańska zupa jest bardzo treściwa, rozgrzewająca i aromatyczna. Jej podstawowe składniki to
mięso mielone, fasola i kukurydza. Znane są również inne warianty tej potrawy, na przykład zupa meksykańska z kurczakiem lub z pulpetami. Klasyczny przepis można także wzbogacić o pieczarki.
Burrito, tortilla i naleśniki po meksykańsku
Najsłynniejsze dania pochodzące z Meksyku to
burrito i tortilla, czyli jedzenie zawijane w cienkie placki. Burrito nadziewa się zazwyczaj przyprawionym na ostro mięsem mielonym, ale popularnością cieszy się także burrito z ryżem, kurczakiem, czy w wersji wegetariańskiej. Z kolei tortilla jest najczęściej wypełniona
smażonym mięsem drobiowym i dużą ilością warzyw. Podaje się ją polaną sosami. W Polsce i innych krajach europejskich przyrządza się także naleśniki inspirowane smakami Meksyku. Nadziewa się je farszem podobnym do tradycyjnego burrito i podaje na ciepło.
Ostry sos meksykański i dipy do przekąsek
Ważnym dodatkiem do potraw w stylu meksykańskim jest ostry, czerwony sos. Jego główne składniki to
pomidory, kilka rodzajów papryki, chili, cebula i czosnek. Podaje się go do
tortilli i nachosów. Idealnie komponuje się także z daniami typu fast food, na przykład pizzą, chipsami, nuggetsami i smażonym kurczakiem.
Zdjęcie: Fotolia