Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3353 przepisów w kategorii Mączne

Knedle

Knedle

lola11992 lola11992

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi z kapustą

Pierogi z kapustą

iziona iziona

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kluski czosnkowe

Kluski czosnkowe

kajol695 kajol695

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szybkie kluski

Szybkie kluski

lola11992 lola11992

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi z miętą

Pierogi z miętą

iziona iziona
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

bliny wg agusi

bliny wg agusi

agusia2361 agusia2361

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Naleśniki. 2

Naleśniki. 2

MARIA66 MARIA66

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: