Mazurki to jedne z najpopularniejszych ciast na Wielkanoc. Mimo że uważane są za wypieki typowo polskie, ich pochodzenie nie jest do końca znane. Przypuszczalnie „przywędrowały” do nas aż z Turcji. Są bardzo słodkie, pełne bakalii, masy kajmakowej, powideł i czekolady. Bardzo ważnym elementem każdego świątecznego mazurka jest dekoracja. Wierzch kwadratowego, owalnego lub prostokątnego oblanego czekoladową polewą ciasta najczęściej zdobią wiosenne motywy. Do ich tworzenia używa się kolorowych posypek, lukru, suszonych owoców, orzechów, migdałów itp.

Mazurek jest ciastem wyjątkowym, ponieważ nie istnieje jeden określony przepis na jego wykonanie - dzięki temu, każdy może przygotować go zgodnie z własnymi upodobaniami.
 
Począwszy od wspomnianych wyżej możliwości co do wyboru ciasta, należy nadać mu kształt (kwadratowy, trójkątny, owalny), czym go przełożyć (masą, marmoladą, konfiturą) a także jakimi dodatkami go przyozdobić (lukrem, bakaliami, orzechami).

Odmian mazurków i przepisów na nie jest naprawdę wiele. Jednym z najpopularniejszych jest składający się z kruchego ciasta mazurek królewski, prostokątny placek z gęstym orzechowym kremem, czyli mazurek orzechowy lub mazurek kajmakowy. Powstają również nowoczesne mazurkowe warianty, takie jak: mazurki razowe, bezglutenowe, orkiszowe oraz łaciate.

Warto pamiętać o symbolice tego ciasta - wypiekanie dekoracyjnego mazurka ściśle wiąże się z zakończeniem Wielkiego Postu. Ciasto to miało stanowić pewnego rodzaju nagrodę dla chrześcijan, którym udało się wytrwać w postanowieniu i przez czterdzieści dni nie spożywali potraw mięsnych ani żadnych słodkich wypieków.

Przygotowanie tego ciasta stwarza okazję do wykazania się kreatywnością, jednak jeśli nie macie pomysłu na stworzenie swojego mazurka, zainspirujcie się - wśród naszych propozycji z pewnością znajdziecie przepis, który Wam się spodoba!
Mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny

Mazurki to ciasta płaskie, cienkie i powierzchniowo duże. Przyrządza się je na różnego rodzaju spodach. Kruchym, biszkoptowym, marcepanowym, drożdżowym, z ciasta francuskiego, opłatków, wafli i innych. Tradycyjny mazurek składa się z kruchego ciasta, marmolady (najlepiej różanej), polewy czekoladowej, orzechów, rodzynek, kandyzowanych cytrusów oraz masy kajmakowej i lukru. Z uwagi na piękne wzory i mnogość składników mazurki często nazywane są królewskimi lub sułtańskimi.

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Masa kajmakowa jest słodka, smakiem zbliżona do karmelu. Krem kajmakowy przygotowuje się ze śmietanki lub zagęszczonego mleka i cukru. Masę kajmakową można przygotować samodzielnie lub kupić gotową – w puszce lub słoiku. Kajmak doskonale zastępuje masa krówkowa, która jest od niego bardziej waniliowa. Ciasto z kajmakiem ma pełny i niepowtarzalny smak, który jest szczególnie lubiany przez dzieci.

Mazurek marcepanowy

Mazurek marcepanowy

odany do mazurka wzbogaca jego smak o głębokie, aromatyczne orzechowe nuty. Marcepan można przygotować samodzielnie lub zaopatrzyć się w gotową masę. W marcepanowym mazurku przygotowuje się z niej również spód. Mazurek pomarańczowy z marcepanem na Wielkanoc to bez wątpienia strzał w dziesiątkę. Doskonałym pomysłem jest ciasto marcepanowo-bakaliowo-bezowe. Szczególnie wtedy, gdy po pieczeniu wielkanocnych bab w kuchni zostaje duża ilość niewykorzystanych białek.

Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy

Wielbiciele czekolady mogą przygotować mazurka czekoladowego na kruchym cieście. Wówczas kakao i czekoladę dodaje się również do ciasta. Najlepiej wykorzystać w tym celu dwa rodzaje czekolady: gorzką (o dużej zawartości kakao) oraz mleczną. Mazurek kakaowy wyśmienicie smakuje z bakaliami, bitą śmietaną i kandyzowanymi pomarańczami.

Mazurek makowy

Mazurek makowy

Dwa ciasta na Wielkanoc w jednym? Nic prostszego. Wystarczy przygotować makowiec na kruchym spodzie z masą makową. Masę makową najlepiej przygotować samodzielnie. To gwarancja wykorzystania najlepszych składników oraz możliwość nadania jej pożądanego smaku. Osoby zapracowane oraz te, które nie lubią spędzać długich godzin w kuchni mogą skorzystać z prostego i szybkiego w przygotowaniu przepisu na kokosowy makowiec na spodzie z gotowego ciasta francuskiego.

Znaleźliśmy 484 przepisów w kategorii Mazurki

Mazurek smakowy

Mazurek smakowy

aga-25 aga-25

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Beatris Beatris

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mazurek klasyczny

Mazurek klasyczny

lalunia lalunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mazurek pisanka

Mazurek pisanka

lalunia lalunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mazurek owsiany

Mazurek owsiany

kuchcik89 kuchcik89

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: