Mięso to dla wielu nieodłączny składnik diety, uwzględniany w codziennym jadłospisie. Dania mięsne są doskonałym źródłem białka, witaminy B12 oraz innych związków odżywczych. Oczywiście ilość składników odżywczych zależy od rodzaju mięsa i od sposobu jego przygotowania. Większość z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej kuchni polskiej bez dań mięsnych.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że mięsa chude, takie jak kurczak, indyk, królik czy cielęcina są o wiele zdrowsze niż bogata w tłuszcze golonka wieprzowa, kaczka lub gęś. Zdecydowanie lepiej też wybierać mięso gotowane niż smażone. Jednak trudno się oprzeć soczystej karkówce czy pieczonej kaczce nadziewanej jabłkami.

Warto wiedzieć, że duże ilości pełnowartościowego białka, które dodatkowo jest łatwo przyswajalne znajdziemy w dziczyźnie.

Tutaj znajdziecie znakomite przepisy na potrawy mięsne. Zobaczcie pomysły m.in. na faszerowane roladki, znakomite polędwiczki i pulpety w różnorodnych sosach. Zainspirujcie się przepisami na mięsa grillowane, smażone, pieczone, duszone i inne. Całe bogactwo potraw mięsnych czeka na odkrycie!

Zdjęcie: Fotolia

Mięso Kategorie

Znaleźliśmy 18885 przepisów w kategorii Mięso

Schab górniczy

Schab górniczy

Etna Etna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

kotlety zwijane

kotlety zwijane

cassia6 cassia6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leczo z pulpecikami

Leczo z pulpecikami

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szaszłyki.

Szaszłyki.

msewka msewka
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tatar francuski

Tatar francuski

pacpaw pacpaw

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

pieczona golonka

pieczona golonka

agabi22 agabi22
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Udziec barani na dziko

Udziec barani na dziko

Etna Etna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

schabowy inaczej

schabowy inaczej

aginaa aginaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kluski mięsne

Kluski mięsne

Etna Etna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: