Mięso to dla wielu nieodłączny składnik diety, uwzględniany w codziennym jadłospisie. Dania mięsne są doskonałym źródłem białka, witaminy B12 oraz innych związków odżywczych. Oczywiście ilość składników odżywczych zależy od rodzaju mięsa i od sposobu jego przygotowania. Większość z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej kuchni polskiej bez dań mięsnych.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że mięsa chude, takie jak kurczak, indyk, królik czy cielęcina są o wiele zdrowsze niż bogata w tłuszcze golonka wieprzowa, kaczka lub gęś. Zdecydowanie lepiej też wybierać mięso gotowane niż smażone. Jednak trudno się oprzeć soczystej karkówce czy pieczonej kaczce nadziewanej jabłkami.

Warto wiedzieć, że duże ilości pełnowartościowego białka, które dodatkowo jest łatwo przyswajalne znajdziemy w dziczyźnie.

Tutaj znajdziecie znakomite przepisy na potrawy mięsne. Zobaczcie pomysły m.in. na faszerowane roladki, znakomite polędwiczki i pulpety w różnorodnych sosach. Zainspirujcie się przepisami na mięsa grillowane, smażone, pieczone, duszone i inne. Całe bogactwo potraw mięsnych czeka na odkrycie!

Zdjęcie: Fotolia

Mięso Kategorie

Znaleźliśmy 18886 przepisów w kategorii Mięso

Saciwi z kury (Gruzja)

Saciwi z kury (Gruzja)

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grecki cud

Grecki cud

Babcia Halinka Babcia Halinka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kukurydza po kapitańsku

Kukurydza po kapitańsku

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Klops

Klops

Makłowicz Makłowicz
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Roladki indycze

Roladki indycze

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gołąbki po wenecku

Gołąbki po wenecku

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: