Mięso to dla wielu nieodłączny składnik diety, uwzględniany w codziennym jadłospisie. Dania mięsne są doskonałym źródłem białka, witaminy B12 oraz innych związków odżywczych. Oczywiście ilość składników odżywczych zależy od rodzaju mięsa i od sposobu jego przygotowania. Większość z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej kuchni polskiej bez dań mięsnych.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że mięsa chude, takie jak kurczak, indyk, królik czy cielęcina są o wiele zdrowsze niż bogata w tłuszcze golonka wieprzowa, kaczka lub gęś. Zdecydowanie lepiej też wybierać mięso gotowane niż smażone. Jednak trudno się oprzeć soczystej karkówce czy pieczonej kaczce nadziewanej jabłkami.

Warto wiedzieć, że duże ilości pełnowartościowego białka, które dodatkowo jest łatwo przyswajalne znajdziemy w dziczyźnie.

Tutaj znajdziecie znakomite przepisy na potrawy mięsne. Zobaczcie pomysły m.in. na faszerowane roladki, znakomite polędwiczki i pulpety w różnorodnych sosach. Zainspirujcie się przepisami na mięsa grillowane, smażone, pieczone, duszone i inne. Całe bogactwo potraw mięsnych czeka na odkrycie!

Zdjęcie: Fotolia

Mięso Kategorie

Znaleźliśmy 18885 przepisów w kategorii Mięso

Koperkowe ćwiartki

Koperkowe ćwiartki

kasnaj kasnaj

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ogniste golonki

Ogniste golonki

evita0007 evita0007
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

 Żaby

Żaby

martina martina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kolorowy drób

Kolorowy drób

kasnaj kasnaj

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Schab po sztygarsku

Schab po sztygarsku

reanja reanja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gołąbki inaczej

Gołąbki inaczej

ppaulinaa ppaulinaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Marchewkowy filet

Marchewkowy filet

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: