Mięso to dla wielu nieodłączny składnik diety, uwzględniany w codziennym jadłospisie. Dania mięsne są doskonałym źródłem białka, witaminy B12 oraz innych związków odżywczych. Oczywiście ilość składników odżywczych zależy od rodzaju mięsa i od sposobu jego przygotowania. Większość z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej kuchni polskiej bez dań mięsnych.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że mięsa chude, takie jak kurczak, indyk, królik czy cielęcina są o wiele zdrowsze niż bogata w tłuszcze golonka wieprzowa, kaczka lub gęś. Zdecydowanie lepiej też wybierać mięso gotowane niż smażone. Jednak trudno się oprzeć soczystej karkówce czy pieczonej kaczce nadziewanej jabłkami.

Warto wiedzieć, że duże ilości pełnowartościowego białka, które dodatkowo jest łatwo przyswajalne znajdziemy w dziczyźnie.

Tutaj znajdziecie znakomite przepisy na potrawy mięsne. Zobaczcie pomysły m.in. na faszerowane roladki, znakomite polędwiczki i pulpety w różnorodnych sosach. Zainspirujcie się przepisami na mięsa grillowane, smażone, pieczone, duszone i inne. Całe bogactwo potraw mięsnych czeka na odkrycie!

Zdjęcie: Fotolia

Mięso Kategorie

Znaleźliśmy 18885 przepisów w kategorii Mięso

królik w śmietanie

królik w śmietanie

gabi12 gabi12

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Schab z grzybkami

Schab z grzybkami

Sarenka Sarenka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ziołowe schabowe

Ziołowe schabowe

Mati13 Mati13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Schabowe roladki

Schabowe roladki

Mati13 Mati13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Golabki na szybko

Golabki na szybko

luna luna
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gyrosowa szynka Eli

Gyrosowa szynka Eli

eli_555 eli_555
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babcina cięlecina

Babcina cięlecina

zmudek zmudek

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki z indyka

Faworki z indyka

zmudek zmudek

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: