Dania rybne to świetna alternatywa dla ciężkich potraw mięsnych. Ryby morskie (słonowodne) są bogate w witaminy A, B, E i D, a także potas, wapń, białko oraz jod. Stanowią również dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega. Ryby można piec, smażyć, gotować (również na parze), dusić, marynować i wędzić. Podaje się je na ciepło lub na zimno. Za najlepsze uchodzą świeże ryby, gdyż są miękkie, aromatyczne i mają delikatne mięso. 
Dania rybne wcale nie muszą być nudne. Warto pokusić się o przyrządzenie aromatycznej 
zupy rybnej, dobrze doprawionych kotletów rybnych, czy chociażby genialnych placuszków. Warto przygotować
 rybę po grecku. Ryby słonowodne doskonale komponują się z ziemniakami, ryżem, kaszami, grillowanymi warzywami oraz makaronem. Stanowią również smaczny dodatek do sosów, sałatek, kanapek, past i farszów. 
Łosoś, 
tuńczyk i makrela, połączone z warzywami stworzą pyszną sałatkę. 
Pstrąg, 
dorsz, miecznik na pewno sprawdzą się w wersji grillowanej. 
Karp w galarecie i 
śledzie w śmietanie to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Jeśli natomiast mamy ochotę na solidny rybny obiad (już nie tak bardzo zdrowy), możemy przygotować 
zapiekankę rybną w towarzystwie ulubionego sosu.
Polskie ryby, głównie dorsza i karpia, najczęściej smaży się w 
panierce z mąki, jajka i bułki tartej. W ten sposób powstaje pyszne danie obiadowe. Śledzie jada się natomiast w occie, marynacie, śmietanie oraz z dodatkiem cebuli.
Świeże ryby przed przygotowaniem 
należy umyć oraz oczyścić z łusek, skóry i ości. Zazwyczaj obcina się również głowę oraz ogon. Następnie mięso można podzielić na filety. Rybę soli się, skrapia sokiem z cytryny i odrobiną oliwy, a także oprósza przyprawami i ziołami. 
Zdjęcie: Fotolia