Ricotta
Ser ricotta jest produkowany z serwatki (mleka koziego, krowiego lub owczego) pozostałej po produkcji innych serów oraz mleka. Jej smak i strukturę można porównać do grudkowego twarożku. Ponieważ ricotta jest serem niesolonym, doskonale komponuje ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Pod wpływem wysokiej temperatury ricotta rozpuszcza się, tworząc kremową konsystencję stanowiącą wyśmienitą bazę do różnego rodzaju sosów. Można również zmiksować ją na zimno ze słodką śmietanką tworząc pyszną polewę do surowych owoców i naleśników. Ricotty nie należy długo przechowywać, ponieważ jest bardzo nietrwała.
Z czym jeść ser ricotta? Można dodawać go makaronu, stosować jako składnik past do pieczywa, dodatek do pizzy, sałatek, omletów (np. włoskiej frittaty) farszy, sosów, sałatek, tart, słodkich ciast oraz naleśników. Wyśmienicie sprawdza się również w kanapkach (w tym podawanych na ciepło sandwiczach i tostach) i zapiekankach (np. ryżowych i ziemniaczanych).
Ricotta doskonale komponuje się z takimi przyprawami jak: mielona papryka (słodka, ostra, wędzona), gałka muszkatołowa, pieprz, cynamon, imbir, oregano, bazylia oraz majeranek.