Zupy są lekkostrawne i nietuczące. Łatwo je przyrządzić, a poza tym dostarczają organizmowi  niezbędnych składników i urozmaicają nasze jadłospisy. Podstawą wszystkich zup jest bulion mięsny lub warzywny. Do gotowego wywaru dodajemy cebule, która może być gotowana, zeszklona lub smażona.

Zupa cebulowa należy do najpopularniejszych w kuchni francuskiej. Jest bardzo aromatyczna, elegancka i wyśmienita w smaku. Doskonale rozgrzewa z zimowe dni, latem natomiast doskonale pożywia. Tradycyjna, zapiekana zupa cebulowa podawana jest z chrupiącymi grzankami, a na wierzchu  pokryta jest stopionym żółtym serem.

Aromatyczną zupę cebulową warto wzbogacić o świeży tymianek, bazylię, a także wytrawne białe wino, owoce morza, mięso czy kiełbasę - dodatki te nadają zupie ostatni szlif, wzbogacając ją swoim smakiem i zapachem. Zupa cebulowa z porami, zupa cebulowa z kurczakiem i papryką, czy cebulowa z makaronem - te i wiele innych przepisów na cudowną zupę cebulową znajdziecie poniżej. Zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia
Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana to pożywny obiad na chłodniejsze dni. Zupę warto podać z chlebem lub bagietką. Dobrym pomysłem jest też dodanie groszku ptysiowego i smażonych grzanek. Dobrym pomysłem jest przygotowanie zupy z pieczonych ziemniaków, a fanom ostrych przypraw spodoba się pikantna zupa krem z ziemniaków. Świetnym rozwiązaniem jest pożywna zupa ziemniaczana z kiełbasą. Ze względu na warzywa, zupa dostarcza niemal wszystkich witamin do organizmu, dzięki czemu jest zdrowym obiadem dla całej rodziny.

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa, nazywana chrzanówką, może być podana zamiast tradycyjnego żuru wielkanocnego. Nieodłącznym elementem zupy z chrzanem jest biała kiełbasa i jajka na twardo. Chrzanówka ma ostry i lekko kwaśny smak. Mocny aromat zupy dobrze wkomponuje się w świąteczne menu. Do zupy można wykorzystać gotowy chrzan ze słoika lub świeży korzeń, starty na tarze o małych oczkach.

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa jest bardzo sycąca i łatwa do przygotowania. Do ugotowania pieczarkowej potrzebne są warzywa (pieczarki, cebula, seler, pietruszka, marchew), zioła (liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz), śmietana oraz masło. Zupa krem z pieczarek przygotowywana jest na wywarze mięsnym. Można dodać również serek topiony, który sprawi, że potrawa będzie miała konsystencję kremu. Wybornie smakuje zupa pieczarkowa z makaronem oraz zupa pieczarkowa z ziemniakami.

Zupa cebulowa z serkiem topionym

Zupa cebulowa z serkiem topionym

Zupa cebulowa podana z serkiem topionym nabierze niesamowitej kremowej konsystencji i śmietankowego smaku. Podać ją możemy na spotkaniu z przyjaciółmi lub na romantyczne kolacji tylko we dwoje. Zupa cebulowa z grzankami i naszym serem będzie jeszcze bardziej efektowna, jeśli dodamy do niej uprażone orzechy laskowe lub migdały. Posiekana natka pietruszki nada jej dodatkowo koloru i świeżości.

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa w kuchni polskiej podawana jest najczęściej z kluskami lub makaronem. Przygotowuje się ją na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem gęstej śmietany. Zazwyczaj do zup grzybowych stosuje się pieczarki, borowiki, kurki i maślaki. Z grzybową dobrze komponują się takie przyprawy, jak oregano, pietruszka, ziele angielskie i bazylia. Aby zupa była bardziej dietetyczna, można pominąć śmietanę lub zmniejszyć jej ilość do jednej łyżki.

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to jedna ze sztandarowych polskich zup obecnych zarówno na co dzień jak i od święta. Podawana na różne sposoby od lekkiej na wywarze warzywnym po gęstą krem z grzankami czosnkowymi. Możemy ją przygotować z ogórków kiszonych własnej produkcji oraz świeżych, w zależności od sezonu. Jeżeli zależy nam na treściwej i sycącej wersji, warto pokusić się o dodatek ryżu lub ziemniaków z kawałkami mięsa z kurczaka, które pozostanie nam z rosołu.

Zupa cebulowa krem

Zupa cebulowa krem

Zupie cebulowej można nadać konsystencje kremu. Po jej ugotowaniu wystarczy ją dokładnie zmiksować, by nadać jej wystarczającej gęstości można dodać w trakcie gotowania ziemniaki, pietruszkę lub seler. Jej aksamitny smak wspaniale wzbogaci dodatek sera pleśniowego oraz tymianku. Cebulowa zupa krem będzie elegancką przystawką przed daniem głównym na ważnej dla nas uroczystości, lub zupą, którą raczymy się w samotny leniwy dzień.

Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa podawana jest zazwyczaj z grzankami. Przyrządzamy ją z wywaru warzywno- mięsnego i dużej ilości zrumienionej cebuli pokrojonej w piórka. Przyprawiamy ją solą i pieprzem, opcjonalnie tymiankiem. Jej smak podkreśla dodatek białego wina. Grzanka, posypana startym żółtym serem umieszczona jest w miseczce z porcją zupy, którą dodatkowo zapiekamy. Można ją udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Polecane przepisy do kategorii Zupa cebulowa

Znaleźliśmy 271 przepisów w kategorii Zupa cebulowa