Zupa z cukinii ma zielony kolor i jest niezwykle aromatyczna. Można ją przyrządzać na wiele sposobów: zupa cukiniowa z bazylią nawiązuje do kuchni włoskiej, zupa z cukinii i czosnku kojarzona jest z Francją, a zupa cukiniowa mocno przyprawiona papryką nabiera węgierskiego charakteru. W Polsce popularna jest kremowa zupa z cukinii z ziemniakami – sycąca i pożywna. Podaje się ją z kwaśną śmietaną i pieczywem. Znany jest też przepis na zupę z cukinii z serkiem topionym, który zagęszcza konsystencję i wyostrza smak potrawy. Smak zupy cukiniowej można dodatkowo wzbogacić innymi warzywami, na przykład marchewką, pietruszką, porem, selerem. Do garnka wrzuca się też bukiet świeżych ziół: natkę pietruszki, lubczyk, kolendrę. Cukinia to uniwersalne warzywo, z którego można przygotować nie tylko zupy, ale i sałatki, zapiekanki, leczo, a nawet pasztet.
Polecane przepisy do kategorii Zupa z cukinii
Sortuj wg: