Puszyste ciasto drożdżowe to dla wielu z nas jeden z najwspanialszych smaków dzieciństwa. Na myśl o babcinym placku drożdżowym każdego ogarnia wspomnienie rodzinnego ciepła, bezpieczeństwa i beztroski.

Jego przygotowanie wiąże się z całym rytuałem. Dlatego nie istnieje coś takiego jak szybkie ciasto drożdżowe. Wyrabianie, wyrastanie i pieczenie drożdżowca potrzebują, by poświęcić im odpowiednią ilość uwagi i czasu. Tradycyjnie ciasta drożdżowe wyrabia się ręcznie, a idealny placek drożdżowy na wyrośnięcie potrzebuje około godziny.

Zasadniczym składnikiem ciasta drożdżowego oczywiście są drożdże. Jeśli chodzi o dodatki to mamy bardzo dużą dowolność. Ciasto drożdżowe z marmoladą, ciasto drożdżowe ze śliwkami, ciasto drożdżowe z kruszonką - każde z nich ma swój wyjątkowy charakter.

A jeśli mamy ochotę na nieco mniejsze smakołyki, przygotujmy rogaliki drożdżowe lub drożdżowki z serem, dżemem, owocami lub innym pysznym nadzieniem.

Zachęcamy do korzystania z przepisów na znakomite ciasta drożdżowe i słodkie bułeczki drożdżowe!
Placek drożdżowy

Placek drożdżowy

Placek drożdżowy z owocami przygotowuje się bardzo prosto. Wystarczy dobrze wyrośnięte ciasto oraz świeże, najlepiej sezonowe, owoce. Ciastem wykłada się formę a następnie na nim układa przebrane i umyte owoce. Całość po zapieczeniu tworzy pyszny placek, za którym szaleją zarówno dorośli, jak i dzieci. Takie ciasto drożdżowe najlepiej smakuje z dodatkiem truskawek, jabłek lub rabarbaru. Delikatna kwaskowatość tych owoców sprawia, że wypiek posiada wyrazisty smak i nie tak łatwo się nim zasłodzić!

Chałka

Chałka

Najprostsze ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje? To musi być chałka. Ten słodki wypiek o charakterystycznym kształcie warkocza, jest jedną z bardziej lubianych propozycji na śniadanie. Można ją przygotować tradycyjnie lub w automacie. Plecionka z kruszonką najlepiej smakuje z konfiturą wiśniową lub dżemem brzoskwiniowym w towarzystwie filiżanki dobrej herbaty.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami to najpopularniejszy wypiek końcówki lata. Węgierki, renklody i mirabelki królują w ciastach drożdżowych, ucieranych i kruchych. Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką  to jedna z prostszych propozycji na deser z tymi owocami. Neutralny smak ciasta drożdżowego idealnie komponuje się ze słodko-kwaśnym śliwek. Trudno o lepszy patent na ciasto owocowe!

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Jak przełamać zbytnią kwaskowatość owoców w cieście drożdżowym? Odpowiedź jest prosta: kruszonką. Ciasto drożdżowe z owocami – szczególnie jeżynami, borówkami lub rabarbarem – ma to do siebie, że wychodzi dość kwaśne. Dlatego dodanie do nich kruszonki jest dobrym pomysłem. W ten sposób placek z owocami wyjdzie idealnie i będzie smakował zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Drożdżówka

Drożdżówka

Drożdżówka z serem, makiem, dżemem lub budyniem. Te ciastko to jeden z przysmaków dzieciństwa, który warto sobie przypomnieć. Sposobów na drożdżówki jest sporo – mogą być w formie ślimaczka z cynamonem, bułeczki drożdżowej (jak jagodzianki) czy też zwykłego placka z dodatkami. Domowe drożdżówki to dobry pomysł zarówno na deser, jak i przekąskę do pracy lub szkoły. Warto je przygotować samodzielnie, zamiast sięgać po te sklepowe!

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe można przygotować z nadzieniem budyniowym, owocowym, serowym lub czekoladowym. Mogą mieć różne wielkości – duże rogale świetnie się sprawdzą jako drugie śniadanie a z kolei małe rogaliki z marmoladą będą idealnym dodatkiem do herbaty lub kawy. Mogą być ozdobione lukrem, polewą czekoladową lub zwyczajną kruszonką – w każdej wersji są znakomite.

Znaleźliśmy 1231 przepisów w kategorii Drożdżowe

Zakręcone ciasto

Zakręcone ciasto

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto z agrestem

Ciasto z agrestem

-AGULINA- -AGULINA-

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: