Jak i kiedy podawać pyszne ciasto z brzoskwiniami

Ciasto z brzoskwiniami jest słodkie, delikatne w smaku i sycące. Można je przygotować na biszkoptach, biszkopcie, herbatnikach oraz kruchym lub drożdżowym spodzie. Ciasto z brzoskwiniami sprawdzi się jako poobiedni deser albo przekąska w ciągu dnia. Wypiek można jeść na ciepło i na zimno. Ciasto brzoskwiniowe dobrze komponuje się z bitą śmietaną i owocami, na przykład truskawkami, malinami, jagodami, bananami oraz kiwi. Wypiek można również podać z lodami waniliowymi, bakaliami oraz polewą czekoladową. Gotowe ciasto z brzoskwiniami dobrze jest posypać cukrem pudrem.

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami, czyli pyszny deser

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami jest szybkie w przygotowaniu. Owoce wystarczy umyć, obrać, pokroić w ćwiartki i wyjąć pestki. Do miski należy wsypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier, a także wlać jogurt naturalny, oliwę i jajka. Następnie składniki miesza się, a powstałą masę przelewa do formy do pieczenia. Do surowego ciasta dodaje się ćwiartki brzoskwiń po czym całość piecze przez około 45 minut. Wypiek można polać rozpuszczoną białą czekoladą i obsypać wiórkami kokosowymi.

Przepis na ciasto z brzoskwiniami z puszki

Ciasto z brzoskwiniami z puszki to świetna propozycja na rodzinne uroczystości. Deser przygotowuje się na kruchym spodzie. Do mąki pszennej należy dodać żółtka jaj, masło, proszek do pieczenia, cukier puder oraz odrobinę wody. Ze wszystkich składników zagniata się ciasto i dzieli na pół. Jedną część surowego placka należy ułożyć w blaszce do pieczenia. Na wierzch wykłada się brzoskwinie z puszki. Owoce powinny być pokrojone w drobną kostkę i skropione sokiem z cytryny. Na samej górze wypieku kładzie się drugą część placka. Następnie ciasto piecze się przez godzinę. Placek z brzoskwiniami świetnie smakuje z herbatą albo kawą. Wypiek można udekorować lukrem.
Ciasto francuskie z brzoskwiniami

Ciasto francuskie z brzoskwiniami

Ciasto francuskie z brzoskwiniami to doskonała przekąska do kawy albo herbaty. Wypiek można przygotować już w 20 minut. Surowe ciasto francuskie należy rozwałkować i pociąć w kwadraty. Następnie na każdy z nich wykłada się połowę brzoskwini bez pestki – surowej obranej albo z puszki. Owoc pokrywa się pozostałymi rogami ciasta, które dobrze jest skleić palcami. Tak przygotowane koperty piecze się przez 15 minut. Ciasto francuskie z brzoskwiniami można posypać cukrem pudrem.

Tarta z owocami

Tarta z owocami

Tarty z owocami zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale pięknie udekorowane, cieszą również oko. Do przygotowania wypieku potrzebne jest świeże, krucze ciasto i ulubione owoce. Do tart nadają się zarówno maliny, jagody, jeżyny, truskawki, banany, gruszki, czereśnie, pomarańcze, mandarynki, jak i brzoskwinie. Krem do ciasta najlepiej przygotować z serka mascarpone. Tartę z owocami można przygotować w niecałą godzinę.

Sernik z owocami

Sernik z owocami

Do sernika z owocami idealnie pasują owoce sezonowe: truskawki, śliwki oraz maliny. W zimie można do niego dodać ananasy z puszki lub brzoskwinie w syropie. Sernik na zimno to idealny deser na letnie dni. Podaje się go z galaretką oraz lodami. Spód ciasta można zrobić z herbatników lub biszkoptów. Sernik z owocami wspaniale smakuje posypany kruszonką.

Ciasto z brzoskwiniami

Ciasto z brzoskwiniami

Do ciast z brzoskwiniami można wykorzystać owoce świeże, smażone lub z puszki. Ich delikatny smak najlepiej komponuje się z ciastem jogurtowym oraz budyniowym. Dobrym pomysłem na użycie świeżych brzoskwiń jest upieczenie muffinek. Świeże owoce przed dodaniem do wypieków warto obrać najpierw ze skórki. W tym celu wystarczy sparzyć je we wrzątku i zahartować zimną wodą.

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Szybki sernik z brzoskwiniami to doskonałe rozwiązanie w przypadku niezapowiedzianych gości. Ciasto fantastycznie wygląda i wybornie smakuje. Wedle uznania, sernik z brzoskwiniami możesz przygotować bez spodu, ułożyć na herbatnikach, biszkoptach lub krakersach. Deser możesz udekorować rozpuszczoną w gorącej kąpieli wodnej czekoladą. Smak sernika wzbogacisz posypując jego aksamitny wierzch chrupiącą kokosową kruszonką.

Ciasto francuskie z owocami

Ciasto francuskie z owocami

Ciasto francuskie z owocami przybiera najczęściej formę małych ciastek, rogalików i sakiewek. Do środka wkłada się sezonowe owoce, mogą być również mrożone. Najbardziej popularne jest ciasto francuskie z jabłkami, truskawkami, gruszkami i śliwkami. Przygotowuje się także ciastka francuskie z dżemem owocowym, wypieki z ciasta francuskiego przełożone budyniem oraz tartaletki z ciasta francuskiego z galaretką i owocami.

Ciasto z owocami

Ciasto z owocami

Ciasto z owocami jest smaczne i szybkie w przyrządzeniu. Wypiek można posypać cukrem pudrem bądź wiórkami kokosowymi, a także polać roztopioną czekoladą, karmelem albo lukrem. Do ciasta najlepiej jest dodać świeże owoce, na przykład: jabłka, jagody, truskawki, borówki, gruszki, banany, maliny, porzeczki, agrest lub brzoskwinie. Wypiek świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ciasto z owocami i galaretką dobrze jest udekorować bitą śmietaną.

Tarta z brzoskwiniami

Tarta z brzoskwiniami

Tarta z brzoskwiniami jest łatwa w przygotowaniu, sycąca, słodka i delikatna w smaku. Do jej przyrządzenia można użyć zarówno świeżych owoców, jak i tych z puszki. Ciasto na tartę robi się z mąki pszennej, jajek, śmietany, masła oraz cukru lub miodu. Składniki należy wymieszać, zagnieść i włożyć do formy. Surowe ciasto pokrywa się pokrojonymi w plastry brzoskwiniami. Owoce należy skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Całość piecze się przez godzinę.

Znaleźliśmy 279 przepisów w kategorii Ciasto z brzoskwiniami